Ferenc
10 °C
29 °C

Budapest alig olcsóbb, mint New York

2005.08.10. 09:29
Erős valuták, a nyugatinál gyorsabb infláció – nem csoda, hogy a kelet-közép-európai fővárosokban egyre drágább az élet a külföldi üzletemberek számára. Az EIU szerint Prága már majdnem olyan drága, mint a portugál vagy a görög főváros.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) elemzése a világ 131 nagyvárosában vizsgálja különböző áruk és szolgáltatások árát annak érdekében, hogy a multinacionális vállalatoknak segítsen külföldre küldött munkatársaik javadalmazásának megállapításánál. A most kiadott listán Budapest a 75. helyen áll, és ezzel a térség harmadik legdrágább városának számít (legalábbis a felmérésben szereplők közül).

Olcsóbb volt

Prága már egy évvel ezelőtt is megelőzte a magyar fővárost, ám a most holtversenyben első Varsó akkor még számottevően olcsóbb volt. Pozsony, Bukarest, Kijev és Belgrád szintén jó néhány helyet előre lépett a világrangsorban, így ma már a szerb fővárosban is majdnem csak harmadával olcsóbb a megélhetés, mint New Yorkban.

A kelet-közép-európai városok drágulásához az árak emelkedése mellett a valutaárfolyamok alakulása is nagymértékben hozzájárult, hiszen a különböző helyeken feljegyzett árakat dollárra számították át a jelentés készítői. Igaz, hogy az euróövezet néhány városa (például Frankfurt vagy Milánó) is előbbre lépett a rangsorban, ám az egységes valuta utóbbi időben tapasztalt gyengülése miatt igazán látványos drágulás csak a valutaunión kívül volt tapasztalható. Az EIU szakértői azonban hozzáteszik, hogy Kelet-Közép-Európa a drágulás ellenére továbbra is számottevően olcsóbb a tizenöt régi EU-tagállam nagyvárosainál.

Világszinten a japán és a skandináv nagyvárosokban a legdrágább az élet, a tavaly még bronzérmes Párizs ezzel szemben az ötödik helyre csúszott le. A dollár gyengeségének köszönhetően az Egyesült Államok városai ezúttal nem szerepelnek a lista első harminc helyezettje között. Részben a dollárárfolyam továbbgyűrűző hatásának tudják be az elemzők, hogy Ázsia és a Közel-Kelet számos nagyvárosa is olcsóbb lett az elmúlt egy év alatt (Hongkong például nyolc hellyel került hátrébb). Az EIU szakértői ezúttal is Teheránt találták a legolcsóbbnak a 131 nagyváros közül.