Diána
11 °C
22 °C

Árkartell miatt vizsgálódnak brit láncoknál

2008.04.28. 13:36
A legnagyobb brit élelmiszerláncoknál vizsgálódnak a hatóságok, mert a gyanú szerint összejátszottak az egészségügyi, kozmetikai és élelmiszertermékek árának meghatározásakor. A cégek elismerték, hogy információt kértek tőlük ellenőrök. A Tesco, a Sainsbury's, az Asda és a Morrisons is érintett a legújabb botrányban.

Az Asda és a Morrisons szupermarketlánc elismerte, hogy a hétvégén megjelentek náluk az Office of Fair Trading (a fair kereskedést felügyelő hatóság). A két lánc saját bevallása szerint örömmel álltak az ellenőrök rendelkezésére – írja a BBC Onine. A Sainsbury's és Tesco csak annyit mondott, hogy a hatóságok információt kértek tőlük.

Az OFT kapcsolatba lépett a legnagyobb beszállítókkal, a Procter & Gamble, Unilever és a Mars cégekkel. A három vállalat megerősítette, hogy jártak náluk ellenőrök.

A legutóbbi nyomozás csak néhány nappal azután került nyilvánosságra, hogy az OFT bejelentette, tizenegy cigarettagyártó és kereskedő – köztük az Asda, Sainsbury's és a Tesco – ellen vizsgálódik árkartell miatt. Ezen kívül a bankszektorban és a ingatlanbeuházóknál is nyomoztak a hatóságok.

Ha bűnösnek találják az érintett cégeket, hatalmas bírságokra számíthatnak, ezen felül akár öt év börtönnel is büntethető, ha rábizonyítják a cégvezetőkre érintettségüket.

A mostani nyomozás valószínűleg azután kezdődött, hogy az egyik lánc információkat adott a hatóságoknak büntetlenség reményében. A cigarettaügyben például a Sainsbury's kapott felmentést, mert tájékoztatta a hatóságokat az kartellről.

Az utóbbi időben nagyon sok hasonló ellenőrzés volt Nagy-Britanniában. A gazdasági élet vezetői kritizálják a módszereket, szerintük túl aggresszív ellenőrzéseket folytat az OFT, mióta 2005-ben John Fingleton lett a szervezet vezetője.