Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árkartell miatt vizsgálódnak brit láncoknál

2008.04.28. 13:36
A legnagyobb brit élelmiszerláncoknál vizsgálódnak a hatóságok, mert a gyanú szerint összejátszottak az egészségügyi, kozmetikai és élelmiszertermékek árának meghatározásakor. A cégek elismerték, hogy információt kértek tőlük ellenőrök. A Tesco, a Sainsbury's, az Asda és a Morrisons is érintett a legújabb botrányban.

Az Asda és a Morrisons szupermarketlánc elismerte, hogy a hétvégén megjelentek náluk az Office of Fair Trading (a fair kereskedést felügyelő hatóság). A két lánc saját bevallása szerint örömmel álltak az ellenőrök rendelkezésére – írja a BBC Onine. A Sainsbury's és Tesco csak annyit mondott, hogy a hatóságok információt kértek tőlük.

Az OFT kapcsolatba lépett a legnagyobb beszállítókkal, a Procter & Gamble, Unilever és a Mars cégekkel. A három vállalat megerősítette, hogy jártak náluk ellenőrök.

A legutóbbi nyomozás csak néhány nappal azután került nyilvánosságra, hogy az OFT bejelentette, tizenegy cigarettagyártó és kereskedő – köztük az Asda, Sainsbury's és a Tesco – ellen vizsgálódik árkartell miatt. Ezen kívül a bankszektorban és a ingatlanbeuházóknál is nyomoztak a hatóságok.

Ha bűnösnek találják az érintett cégeket, hatalmas bírságokra számíthatnak, ezen felül akár öt év börtönnel is büntethető, ha rábizonyítják a cégvezetőkre érintettségüket.

A mostani nyomozás valószínűleg azután kezdődött, hogy az egyik lánc információkat adott a hatóságoknak büntetlenség reményében. A cigarettaügyben például a Sainsbury's kapott felmentést, mert tájékoztatta a hatóságokat az kartellről.

Az utóbbi időben nagyon sok hasonló ellenőrzés volt Nagy-Britanniában. A gazdasági élet vezetői kritizálják a módszereket, szerintük túl aggresszív ellenőrzéseket folytat az OFT, mióta 2005-ben John Fingleton lett a szervezet vezetője.