Alfréd
-2 °C
2 °C

A britek dolgoznak a legtöbbet

2001.08.24. 10:55
Egy friss szakszervezeti felmérés szerint Európában a britek dolgoznak a legtöbbet: hetente átlagosan 43 órát. A szigetországban négymillióan még 48 óránál is többet dolgoznak, és a munkavállalóknak pusztán egyharmada rendelkezik rugalmas munkaidővel.
A nagy-britanniai munkavállalók többet dolgoznak uniós kollégáiknál - derül ki a Trades Union Congress (TUC) szakszervezeti szövetség és az Industrial Society nonprofit munkaügyi szervezet közös felméréséből. A vizsgálat szerint nem érvényesül az 1999-es uniós megállapodás, a European Working Time Directive, mert négymillió dolgozó még mindig rendszeresen túllépi a kitűzött heti 48 órás maximumot.

Belgiumban legrövidebb a munkahét

A mostani vizsgálat gyakorlatilag megismételte az egyik legátfogóbb eddig felmérés, az 1998-as Workplace Employee Relations Survey eredményeit. A '98-as adatok szerint a brit átlagmunkaidő 43,6 hetente, míg ugyanez Görögországban 40,8, Belgiumban csak 38,4.

Csak a brit munkaadók szegik meg a megállapodást?

A TUC szóvivője szerint az uniós megállapodást csak az Egyesült Királyságban szegik meg. John Monks, a TUC elnöke ehhez hozzátette, hogy a túl sok munkaóránál is komolyabb gond, hogy a munkavállalók nagy része nem rugalmas munkaidőben dolgozik. A '98-as adatok szerint a munkavállalóknak csak 30 százaléka dolgozik rugalmas munkaidőben, kilenc százalékuk dolgozik otthon, és csak négy százalékuknak segít munkahelye a gyermeknevelésben.

Kazettával a jó időbeosztásért

A két szervezet a helyzet javítása érdekében kidolgozott egy programot a cégek számára, melyet követve a vállalatok több alkalmazottuknak biztosíthatnak rugalmas munkaidőt, úgy, hogy az a cégnek is előnyös legyen. A program mellett egy videokazettát is kiadtak, melynek segítségével a munkavállalók alakíthatják jobban saját időbeosztásukat.

Nincsenek hazai adatok a munkaidőről

Kérdésünkre a Gazdasági Minisztériumban és a KSH-nál is azt közölték, hogy nincs adat a magyar munkavállalók átlagos heti munkaidejéről. A KSH-nál ehhez hozzátették, semmilyen, ehhez hasonló, az összehasonlítást lehetővé tevő adatot nem tudnak rendelkezésünkre bocsátani.