Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Minden harmadik munkavállaló lódít önéletrajzában

2001.08.06. 12:07
A munkára jelentkezők önéletrajzának ellenőrzésére specializálódott CV Validation.com ezer brit munkavállaló megkérdezése során azt találta, hogy a jelentkezők egyharmada valótlant állított önéletrajzában a végzettségéről, érdeklődéséről vagy szakmai gyakorlatáról.
A megkérdezettek húsz százaléka úgy nyilatkozott, hogy ki akart tűnni a többiek közül, ezért változtatta meg az adatokat. A CV Validation.com néhány esetben azt találta, hogy a munkavállaló büntetett előéletét hallgatta el.

A sörözés nem elég jó hobbi

A jelentkezők leggyakrabban végzettségükkel kapcsolatban tódítanak, és gyakran túloznak korábbi fizetésükről. A harmadik legsűrűbben megváltoztatott pont az önéletrajzokban a hobbi. Egy brit munkaügyi kutatóintézet (Institute of Personnel and Development) szóvivője szerint nyilvánvaló, hogy a munkavállalók túlnyomó többségének a "sörözve tévézés" a hobbija, de ez kétségtelenül nem fest jól egy önéletrajzban.

Ajánláshamisító szemsebész

Nagy-Britanniában az egyik legkomolyabb visszhangot keltő cv-hamisítási ügy azé a szemsebészé volt, akit tavaly januárban függesztettek fel állásából, miután kiderült, hogy a jelentkezésekor felmutatott ajánlások közül kettő hamis volt. A sebész azt is elhallgatta, hogy az ajánláshamisításért már 1997-ben is felfüggesztették egy korábbi állásából.

Az ellenőrzés időigényes

A kutatás során 350 munkaadót kérdeztek meg, akik közül minden harmadik azt mondta, hogy sosem ellenőrzi a cv-ben foglaltakat, mert azt túl időigényes lenne. A cégvezetők inkább ösztöneikre hagyatkoznak, így próbálják kiszűrni a csalókat.

A cégek felének komoly kárt okozott

Tavaly az Experian tanácsadócég végzett felmérést a vállalatok körében, és az ő vizsgálatuk szerint a cégek 71 százaléka találkozott már "komoly hazugsággal" önéletrajzban. A vállalatok 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hazugságok jelentős károkat okoztak.

Az önéletrajz úgysem elég
Lukács Zsolt, Dr. Telkes József Vezetői Tanácsadó Irodájának marketing igazgatója kérdésünkre elmondta: nem találkoztak még hamisított adatokat közlő önéletrajzokkal. "Az önéletrajz amúgy sem elég egy állás elnyeréséhez, a nagy cégek komoly szűrőket alkalmaznak a felvételi procedúra során" - tette hozzá Lukács. Mint mondta, az iroda referenciákat is kér a jelentkezőktől, de azt nem a delikvensek hozzák: a jelöltek megadhatják az ajánlók nevét, akikkel már az iroda lép kapcsolatba.
Szilágyi G. Andrea a KPMG Consultingtől elmondta: nem jellemző, hogy a magyar önéletrajzok túloznának, a jelentkezők hajlamosak inkább alulértékelni magukat. Néhány esetben persze előfordulhat, hogy valaki "túlságosan magabiztos", de ezt korrigálják a többlépcsős - általános és szakmai - interjúk. A cég menedzsere azt is elmondta, hogy kérésre ők is ellenőrzik a referenciákat. Ugyanakkor általában arra kérik ügyfeleiket, hogy ők is vegyék fel a kapcsolatot az ajánlókkal.