Az igazmondó ingatlanügynök

2001.11.07. 08:36
Roy Brooks londoni ingatlanügynöknek 1949-ben forradalmi ötlete támadt. Mi lenne, ha az ingatlanhirdetések szövegéből száműzné az eufemizmusokat és a túlzásokat, és egyszerűen a szomorú valósággal ismertetné meg a potenciális vevőket.
Mennyire megnyerően hangzik, hogy a "legsötétebb külvárosban nyomorúságos családi ház eladó". Főleg, ha még azt is hozzáteszi: "Stábunk egyik törékeny testfelépítésű tagja, Mr. Halstead megpróbált lemenni az alagsori lépcsőn, de összeomlott alatta".

A környezetrajz és a tulajdonosábrázolás mestere

Sajátos rövidprózája ellenére Mr. Brooks sikeres ingatlancéget hozott létre, és 1950-től 1971-ben bekövetkezett haláláig a Sunday Times és az Observer hasábjain szórakoztatta az ingatlanvásárlás lehetőségével kacérkodó briteket.

Az egyik házat például a következőképpen ajánlotta az eredetieskedést kerülő lehetséges vevők figyelmébe: "pontosan úgy néz ki, mint a környező házak. Soha senki nem mondhatná rá, hogy eredeti, érdekes vagy akár vonzó".

Egy másik ingatlan belső értékeit pedig a így ecsetelte: "A kilencszobás házban a tapéta, mely nagyrészt elegánsnak egyáltalán nem nevezhető módon csüng a falakról, egyenesen visszataszító".

London leghíresebb ingatlanügynöksége

A cég még ma is működik, az utódok weboldalát böngészve azonban keserűen megállapíthatjuk, hogy rajtuk bizony erőt vett a modern vállalati önfényezés tradíciója és a píárstílus.

Szerencsére a mester keze nyomát itt-ott még fel lehet fedezni. "Szinte biztosan a legelhanyagoltabb két hálószobás lakás, melyet hosszú évek óta láttunk" - írják az egyik eladásra kínált házról.

A mester még ma is besegít

Aki őket bízza meg házának értékesítésével, ingyen juthat hozzá a John Murray könykiadó gondozásában megjelent, Brothel in Pimlico című könyvhöz, mely Mr. Brooks prózai munkássának gyöngyszemeit tartalmazza.