Chuck Norris híressé tette Magyarországot

2006.08.01. 14:10
Két nagy nemzetközi ügynökség - a Bloomberg és a Reuters - adott hírt egymástól függetlenül arról, hogy az M0-s körgyűrű északi hídjának nevére kiírt online szavazáson Chuck Norris vezet. Az össznépi névadás lehetőségét két hete jelentette be Kóka János miniszter, egyidejűleg azzal, hogy az átadás csúszik nyolc hónapot.

Chuck Norris hollywoodi akciósztárról nevezhetik el Magyarország legújabb hídját - írja friss híradásában a Reuters. A Bloomberg ezt úgy közelíti meg: a szentek, politikusok és írók után lehet hídnév az amerikai harcművészből és tévésorozathősből. A hírügynökség kitér arra, hogy augusztus 1. délelőtti állás szerint a 12 százalékos teljesítménnyel első Chuck Norris mögött Hofi Géza állt a második helyen a szavazatok 11 százalékával, s említést tesz a szintén jól szereplő Pató Pálról - az ő nevét az Index javasolta - is mint a halogatás szimbólumáról.


Chuck Norris és Bruce Lee

A Bloomberg kitér még arra, hogy a magyar kormány 61,9 milliárd forintból éppítteti meg a budapesti M0-s körgyűrű északi Duna-hídját, amely 2008-ra készülhet el. A Reuters pedig egyebek közt felhívja a figyelmet, hogy Chuck Norris eddig háromszor annyi voksot kapott, mint az államalapító Szent István király.

Mint arról már beszámoltunk, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter két hete jelentette be, hogy online szavazást kezdeményez a kérdésben. Akkor közölte azt is, hogy a híd átadása várhatóan nyolc hónapot csúszik. Július 21. és augusztus 21. között tehet javaslatot bárki az új híd nevére a híd honlapján. A beérkezett javaslatokra az interneten szavazni is lehet ebben az időszakban, majd a tíz legnépszerűbből augusztus 21. és szeptember 8. között ismét szavazást tartanak. Az ekkor legnépszerűbb három elnevezés kerül az úgynevezett földrajzinév-bizottság elé, amely a végleges döntést meghozza.

Az egész beruházás egyébként egy öt hídból álló, kétszer kétsávos hídegyüttest hoz létre, amely teljes egészében az Árpád híd hosszának csaknem kétszerese lesz, nem csoda, hogy 62 milliárd forintba kerül. A nagy Duna-ág felett 590 méter hosszú ferdekábeles acélhíd, a Szentendrei Duna-ág felett 332 méter hosszú acélhíd épül, míg az ezekhez csatlakozó vasbeton hidak hosszúsága 922 méter lesz a közlekedési tárca tájékoztatása szerint.