Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

A Coca-Cola beismerte a csalást

2003.06.18. 13:02
A céget egy kirúgott alkalmazott vádolta meg könyvelési csalással és bevezetésre váró termékek teszteredményeinek meghamisításával. A vállalat a teszteredmények manipulálását elismerte, a cég belső vizsgálóbizottsága a könyvelésben csak egy kisebb, kilencmillió dolláros hibát talált.
A vállalat elismerte, hogy annak idején manipulálta a Burger Kingekben bevezetésre váró kólaízű jégkásával kapcsolatos felmérés eredményeit, közölte a New York Times. Matthew Whitley volt beszerzési igazgató kirúgása után azt állította, hogy a cég több száz gyereknek fizetett olyan Burger King-menüt, amelyben szerepelt a jégkása. Az így felpörgetett kereslet nyomán a gyorsétteremlánc felvette étlapjára Coca-Cola termékét, amely később azonban megbukott. A Burger King a beismerés nyomán vizsgálatot indított az ügy részleteinek kiderítésére.

A tőzsdefelügyelet is vizsgál

A vállalat azt is bejelentette, hogy a tőzsdefelügyelet bekérte az exigazgató állításaival kapcsolatos belső dokumentumokat. Whitley ugyanis azt is kijelentette, hogy a cégnél különböző trükkökkel manipulálták a könyvelést, meghamisították a kiadásokra és bevételekre vonatkozó adatokat. Az igazgató a Colától 44,4 millió dollárt kért, hogy a történetet elhallgassa. A vállalat nem akart fizetni, a volt igazgató ezért hozta nyilvánosságra történetét, és pert is indított korábbi munkaadója ellen egy atlantai bíróságon.

Kisebb könyvelési hiba

A Coca-Cola belső vizsgálatot indított az ügyben. A vizsgálóbizottság egy kisebb, kilencmillió dolláros hibát talált a könyvelésben, ami miatt a negyedéves eredmény részvényenként negyed centtel lesz alacsonyabb. A vállalat bejelentette, hogy Whitley vádaskodása ellen a bíróságon védik meg magukat.