Konrád
4 °C
17 °C

Végleg leállnak a Concorde-ok

2003.04.10. 11:20
A British Airways és az Air France egyszerre jelentette be, hogy idén végleg kivonják a forgalomból szuperszonikus utasszállítóikat. A gépek forgalma a 2000-es párizsi katasztrófa után nem állt helyre, így a repülők veszteségesen üzemeltek.
A British Airways közleményében az áll, hogy ősszel gazdasági okokból függesztik fel a repüléseket: a bevételek folyamatosan esnek, miközben a gépek fenntartási költségei emelkednek. Az ősz valószínűleg októbert jelent, a BA akkor áll át nyári menetrendjéről, közölte a BBC.

Az Air France azt közölte, hogy november elseje után már egészen biztosan nem indít Concorde-okat, de már május végén felfüggesztik a repüléseket, hacsak a jegyrendelések addig meg nem szaporodnak. Korábban arról volt szó, hogy a flottát csak 2007-ben nyugdíjazzák (a gépeknek 2009-ig van repülési engedélyük).

Sokba kerül a karbantartás

A baleset után az Airbus és a BA arra a következtetésre jutott, hogy a korábbinál jóval intenzívebb karbantartási programot kell indítaniuk ahhoz, hogy a gépek szolgálatban maradhassanak. A légitársaság azonban ma már úgy látja, hogy ennek költségei túl magasak: "Ez a befektetés a légiközlekedés jelenlegi helyzetében nem vállalható", áll a közleményükben.

Múzeumba kerülnek

Rod Eddington, a BA vezérigazgatója közölte: "A Concorde jól szolgált minket, és büszkék vagyunk rá, hogy ezt a fantasztikus típust huszonhét éven át üzemeltethettük. Gyönyörű korszák zárul le, de a légitársaságnál most sok nehéz döntést kellett hoznunk."

A repülőket a tervek szerint ünnepélyes keretek között vonják ki a forgalomból, majd gépek múzeumba kerülnek.