Orsolya
9 °C
21 °C

Kétmilliárd sem húzza ki a Countrywide-ot a bajból

2007.08.24. 16:10
A kétmilliárd dolláros készpénzinjekció csak vészmegoldás volt a Bank of America részérõl, de nem fogja megmenteni a Countrywide Financialt. Ezzel a lépéssel még inkább elbizonyalanították a befektetõket, akik amúgy is nyugtalanok – írja a CNN Money.

A Bank of America 2 milliárd dollárt fektetett be a Countrywide-ba, amerika legnagyobb jelzálogcégébe. Ennek 7,25 százalékát törzsrészvényként kérik vissza, 18 dolláros árfolyamon. Ez jóval a 21,82 dolláros, a bejelentés elõtti kereskedelmi ár alatt van.

A készpénzinjekcióra azért volt szükség, mert az amerikai lakáspiac trendje állandósulni látszik, az emberek egyre inkább félnek a romló hitelfeltételek gazdasági hatása miatt.

Elõször azt gondolták, az injekció segíthet elkerülni a teljes likviditásválságot, azonban a szkeptikus elemzõk szerint az, hogy jóval ár alatt adták el a törzsrészvényeket, erõsíti a gyanút: a Countrywide be fog dõlni – írja a CNN. Éppen ezért tennie kell a cégnek, ha nem akar csõdbe menni. A CNN szerint öt lépésben meg lehet oldani a problémát.

1. A befektetõk elvárják, hogy kemény, de õszinte adatokat kapjanak a Countrywide-tól. Ezek a számok lehetnek rosszak, de nem rémálomba illõek. Végül is a piac már egy ideje erõs lassulást mutat, így nem fog megijedni, viszont joga van tudni, mekkora a baj.

2. A Countrywide-nak tisztáznia kell, mennyi rövid távú kölcsönt vehet még fel ténylegesen. Az elemzõk ismerik a 11,5 milliárdos hitelkeretet, de azt nem, ezen kívül van-e még valamilyen lehetõsége a cégnek. A kétmilliárdos injekció lelkesítheti a rövid távú magánhitelezõket, azonban nem egy vállalati mentõ kísérlet fulladt már kudarcba, ezért érdemes elgondolkozni, miért csak ilyen keveset fektetett be a Bank of America.

3. Tájékoztatni kell a piacot, hogy mennyi kölcsönt tudnak felvenni a Federal Home Loan Banktól, a jelzálogkölcsönzõknek hitelt adó pénzintézettõl. A második negyedév végén a Countrywide 29 milliárd dollárt vett kölcsön a FHLB-tõl. Ennél jóval többet is felhasználhatott volna, hogy pontosan mennyit, függ a vagyontárgyaktól, amelyeket biztosítékként használhat.

4. Sokkal érthetõbb útmutatót kell adni a rossz hitelek elkerülése érdekében. Az elõzõ negyedévben a kölcsönök 1,4 százalékát nem fizették vissza, ami nagy ugrás az elõzõekhez képest (0,3 százalékról emelkedett fel a szám). Ez olyan érzéssel tölti el a befektetõket – a CNN szerint –, mintha senki sem tudná, mitõl romlik a hitelképesség. Ezen változtatni kell.

5. Végül, a Countrywide alapítójának, Angelo Mozilónak, aki jelenleg is fontos szerepet tölt be a cégnél, azonnal változtatnia kell a kommunikációs stílusán. Elõször abba kellene hagyni a cégen kívüli emberek hibáztatását a Countrywide sikertelenségével kapcsolatban. A második negyedévben például a Federal Reserve-et okolta, mert túl sokszor növelte részesedését a cégben.

Valójában Mozilo képes volna némi stabilitást adni a Countrywidenak, ha hajlandó volna visszaforgatni egy kis pénzt. Senki sem irigyelheti, amint azzal próbál szerencsét, hogy eladja a cég készleteit – akárhogy is, õ építette fel ezt az óriási üzletet. Talán mégis most jött el az ideje, hogy visszaforgasson valamennyit abból a 470 millióból, amit 2003 októbere óta vett ki osztalék formájában. Egyszóval – írja a CNN – "nem kellene mást tennie, mint befogni a száját, majd visszaforgatni a pénzét".