Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Megbuktak a pénzügyminiszterek a vizsgán

2008.10.11. 16:13
Tegnap este a világ hét vezető gazdaságának pénzügyminiszterei és jegybankárai arról tettek bizonyságot, hogy mindenre elszántak a pénzpiacok stabilizálása érdekében. A G7-ek abban bíznak, hogy az általuk megfogalmazott javaslatok segítségével visszatérhet a piaci szereplők körébe a bizalom, egyes közgazdászok azonban csalódottan vélekedetek az egyeztetés eredményéről.

Mint beszámoltunk róla, a G7-csoport pénzügyi vezetői pénteken Washingtonban összehangolt választ ígértek a nemzetközi hitelválságra. A konkrét teendők tekintetében azonban különböztek az álláspontok és a széles körű várakozásokkal szemben az általános elvek megfogalmazásán túl nem született döntés közös lépésről.

A piacot nem érdeklik az ígéretek, csak a hétfői kereskedés előtt szerették volna tudni, hogy pontosan mit is tesznek a G7-ek - nyilatkozta Vincent Reinhart a Fed korábbi közgazdásza. Reinhart szerint a pénzpiacok gyorsan mozognak, ami miatt még inkább úgy tűnik, hogy a döntéshozók túl lassan reagálnak.

Úgy gondolom, hogy a pénzügyminiszterek megbuktak a vizsgán, vagy legfeljebb egy elégségest kaptak - jelentette ki Paul Krugman a pricetoni egyetem közgazdász professzora és a New York Times rovatvezetője.

A találkozó előtt Ken Rogoff, a Harvard Egyetem professzora és az IMF közgazdásza azt nyilatkozta, hogy a G7-eknek egy erős hangvételű közleményt kellene megfogalmaznia. A legrosszabb dolog az lenne, ha egy gyenge válasszal állnának elő - tette hozzá.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek