Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A csehek is lemondtak az eurócéldátumról

2006.10.26. 11:15
A cseh ügyvezető kormány feladta az euróövezeti csatlakozás 2010-es céldátumát, és nem jelölt meg új, más dátumot a csatlakozásra, közölte a cseh kormány szóvivője. A hivatalos döntést már szeptember elején megelőlegezte Mirek Topolanek miniszterelnök, amikor egy tévényilatkozatában kijelentette: nem tervez hivatalos euró-bevezetési céldátumot, miután az előző kormány kijelölte 2010-et nem tartja elérhetőnek.

A deficites államháztartást és a rugalmatlan munkapiacot meg kell reformálni, mielőtt céldátumról határozni lehet, mondták a kormánydöntést kommentálva a cseh pénzügyminisztériumban és a Cseh Nemzeti Bankban.

A piaci elemzőket nem érte váratlanul a döntés, ezért a cseh korona nem reagált a bejelentésre. A makrogazdasági adatok jók, de a politikai és következésképp a költségvetési dinamika az utóbbi időben sokat romlott - idézték hírügynökségek a Merrill Lynch befektetési bank egyik elemzőjét.

Deficit

A növekvő jóléti kiadások miatt jövőre 4,2 százalékos államháztartási hiány várható jövőre Csehországban - az EU-beli előírás legföljebb 3 százalék -, és a júniusi választásokat követő parlamenti patthelyzet miatt nincs esélye a költségvetési reformnak, jegyezték meg az elemzők.Százmilliárd korona felett lesz az idei cseh államháztartási deficit a korábban jelzett 74,4 milliárd korona helyett, mondta a cseh pénzügyminiszter két hete.

Tavaly a deficit elérte a 107,6 milliárd koronát, ez a GDP 3,62 százalékának felelt meg. A kormány jövőre csak 91,3 milliárd koronában határozta meg a deficitcélt, amikor szeptember végén elfogadta a jövő évi költségvetési tervet. Akkor a kormányfő, Mirek Topolanek azt mondta, hogy a kormány eredetileg 119 milliárd korona deficitről tárgyalt.

A cseh központi költségvetés hiánya tavaly 56,4 milliárd korona volt a tervezett, 83,6 milliárd korona helyett. Az idei költségvetést 74,4 milliárd koronás hiánnyal hagyták jóvá. A központi költségvetés hiánya jövőre 160-170 milliárd koronára ugorhat, figyelmeztetett még a nyáron a cseh pénzügyminiszter. Az általa idézett számok a cseh GDP 4,8-5,1 százalékénak felelnének meg.

Kamatemelés

A Cseh Nemzeti Bank szeptember végén váratlanul emelte, negyed százalékponttal, az irányadó kamatát, a kéthetes repót, 2,5 százalékra. Legutóbb július végén emelte a kamatot a cseh jegybank, akkor is negyed százalékponttal, 2,25 százalékra. Előtte tavaly októberben volt emelés, 2 százalékra.

Zdenek Tuma bankkormányzó sajtóértekezletén elmondta, hogy az emelés összhangban volt a jegybank várakozásaival: a magasabb augusztusi infláció és az államháztartási helyzet az inflációs kilátások fő kockázatai, és a kockázat szempontjából a belpolitikai helyzet sem biztató, hangsúlyozta.