Szilárda
-4 °C
3 °C

A General Motors megvette a Daewoot

2002.04.30. 12:10
Kétévnyi tárgyalás után aláírták a GM-Daewoo megállapodást, amely alapján az amerikai gyártó 251 millió dollárt fizet a létrehozandó közös vállalat 42,1 százalékáért. Az új cég csak két dél-koreai üzemet visz tovább, tizenöt gyárat eladnak vagy bezárnak.
A Daewoo hitelezői 33 százalékot, a GM partnerei 24,9 százalékot kapnak a cégben - közölte a BBC. A General Motors ezen felül további négyszázmillió, a hitelezők 197 millió dollárt fektetnek be, valamint az új vállalat átveszi a Daewoo Motor 573 millió dollárnyi adósságát. A koreai fejlesztési bank által vezetett hitelezői csoport kétmilliárd dollár hosszú lejáratú kölcsönt is folyósít.

A szakszervezetek tiltakoznak

A munkahelyüket féltő alkalmazottak, és a szakszervezetek régóta tiltakoznak a Daewoo eladása ellen. Az aláírás napján megszállták a találkozó helyszínéül kijelölt hotelt, így a cégek képviselői végül a fejlesztési bank székházába mentek.

Az üzemek többségét bezárják vagy eladják

Az új vállalat nem is vesz át minden Daewoo-üzemet. A közös vállalat a négy dél-koreai gyárból csak kettőt, valamint egy vietnami gyárat és kilenc nyugat-európai, illetve puerto rico-i leányvállalatot visz tovább. Az egyik át nem vett dél-koreai üzem beszállítóként működhet tovább, a tizenöt további - dél-koreai, egyiptomi, lengyelországi, üzbegisztáni - gyárat valószínűleg bezárják vagy eladják.

A hazai márkákat kedvelik

A GM az üzlettel betörhet a zárt dél-koreai piacra, és ugródeszkánek használhatja a hatalmas és kecsegtető kínai piac felé. Dél-Koreában tavaly 1,4 millió autót értékesítettek, ebből 170 ezer volt Daewoo, háromszáznál is kevesebb GM.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!