11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Nem akar olcsó cigit a kormány

2001.10.25. 09:20
Hiába ajánlotta fel az EU a tagjelölteknek, hogy a cigaretta jövedéki adóját csak évek alatt emeljék fel a megkívánt igen magas szintre, Magyarország nem kért a könnyítésből. Ez azzal jár, hogy a csatlakozáskor óriásit drágulhat a dohány ára. Az Index úgy tudja, emiatt egyes magyar illetékesek sem értenek egyet a brüsszeli tárgyalódelegációnk - vagyis végső soron a kormány - taktikájával.
Az EU brüsszeli bizottsága két-három éves átmeneti könnyítést javasol a tagjelölteknek a cigaretta jövedéki adójának EU-szintre emelésében. A kedvezmény nem vonatkozik automatikusan Magyarországra, amely már lezárta az adópolitikai fejezet tárgyalását.

Magyarország nem tér vissza a kérdésre
Magyarország az EU-csatlakozási tárgyalásokon nem kíván visszatérni a cigaretta fogyasztási adójának kérdésére annak nyomán sem, hogy a brüsszeli bizottság több tagjelölt számára két-három éves átmeneti időszak engedélyezését javasolta az adók uniós szintre emelésében - közölte az MTI érdeklődésére a magyar főtárgyaló. A javaslatot az Európai Bizottság azzal indokolja, hogy ha a szóban forgó tagjelölteknek átmeneti időszak nélkül, vagyis már rögtön csatlakozásuk időpontjában kellene alkalmazniuk az uniós adószintet, az erősen negatív gazdasági, politikai és társadalmi hatásokkal járna rájuk nézve, s ezáltal közvetve az egész bővítési folyamatra is.

Csak Ciprus, Magyarország és Málta nem kért derogációt

A csatlakozási tárgyalásokon a közép- és kelet-európai országok több évre szóló átmeneti könnyítést kértek, arra hivatkozva, hogy a cigarettára megállapított uniós jövedéki adónak a tagság pillanatától való átvétele szociális feszültséget okozna, mert átlagosan 50 százalékkal drágítaná a cigarettát.

Jelenleg az EU-direktíva 57 százalékban határozza meg a jövedéki adót, ami a térségben ennél jóval alacsonyabb: Lengyelországban például 51,3, Szlovákiában 30,3 százalék.

Nálunk jelenleg kettős jövedéki adó sújtja a cigarettát: egyrészt a kiskereskedelmi eladási ár 17 százaléka, másrészt ezer szálanként 3040 forint. Ez összesen 42-43 százalékos jövedéki adónak felel meg - mondták érdeklődésünkre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán (VPOP).

Morgolódó fináncok

A VPOP-hoz közelálló forrásaink szerint könnyen lehet, hogy nem válik be a derogációt elutasító taktika, így emiatt majd a csatlakozás után kell visszakoznunk. Felemlegették Svédország példáját, amely csatlakozása előtt ugyanúgy járt el, mint Magyarország. Az esemény után emiatt annyira meg kellett emelni a cigaretta árát, hogy még a "rendes" svédek körében is elharapózott a csempészet és a törvény megkerülése, így fél év elteltével vissza kellett állítani a korábbi helyzetet. Azt Juhász Endre magyar főtárgyaló is elismerte, hogy a kormány annak tudatában döntött a könnyítés elutasításáról, hogy az jelentős áremelkedésekhez vezet.

Két évet kapnak a lengyelek, románok és szlovének

Verheugen bővítési megbízott Lengyelország, Románia és Szlovénia esetében két évet, a többi tagjelöltnek három év átmeneti könnyítést javasol, megjegyezve, hogy a későbbiek során figyelembe kell venni az EU saját politikájának esetleges változását.

Brüsszel ugyanis tagjainak új adószabályozást indítványozott, egyfajta árharmonizáció érdekében. Eszerint megmarad ugyan az 57 százalékos adó, de csak akkor, ha ez eléri ezer cigarettánként a 70 eurót. Ha alatta van, akkor a 70 euró az irányadó.

Talán lenne esélyünk

A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország - éppen brüsszeli biztatásra - visszavonta derogációs kérelmét. Amennyiben a tagállamok jóváhagyják Verheugen javaslatát, elképzelhető, hogy Magyarország jó eséllyel kérhetné az adófejezet e témájának újratárgyalását.  • Hírek
  • Bankszámla