Eleonóra
-1 °C
2 °C

Másfél éves mélyponton a dollár

2006.11.24. 16:32
Az euró erõsödött, a dollár gyengült - mindkét deviza mozgása szerepet játszott abban, hogy a szorzó másfél éve nem látott magasságba emelkedett. Az év végéig tovább mehet lefelé az amerikai pénz.

2005 márciusában volt ilyen gyenge utoljára a dollár, amely az euróval szembeni pszichés szempontból is jelentõs 1,30-as határt is átlépve gyengült. Lányi Bence, a Raiffeisen elemzõje szerint a dollár gyengülésének lehetõsége, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság már a hét elsõ felében érezhetõ volt: a szerdai hálaadás - az USA-ban kereskedési szünnap - elõtt a pozícióik zárására, eladásra rendezkedtek be a befektetõk.

Az utóbbi napokban az euró erõsödését elõrevetítõ tényezõk is a dollár ellen hatottak: a német üzleti bizalmi index újabb 15 éves csúcsra emelkedett, és hiába a vártnál rosszabb harmadik negyedéves GDP-bõvülési adat, a gazdasági növekedésbe vetett hit stabil. És megalapozott: a piacon jelenleg biztosra veszik, hogy az ugyancsak gazdasági növekedést elõrevetítõ Európai Központi Bank - a konjunktúra elbírja alapon - is kamatot emel. Erre ráadásul inkább a dinamikus hiteligény-bõvülés, mintsem az infláció szolgáltat alapot, de a dollár szempontjából az a végeredmény, hogy csökken az euró és az amerikai deviza közötti - az utóbbi javára szóló és azt erõsítõ - kamatkülönbség.

Mérsékeltebb ütem

Lányi Bence szerint a dollár további, mérsékeltebb ütemû gyengülésére lehet számítani az év végéig. A Raiffeisen 1,32-es kurzust vár. Olyan megrázó hír nincs, ami indokolná a gyors gyengülést - mondta az elemzõ, hozzátéve, a jövõ héten nyilvánosságra kerülõ második becslés az amerikai gazdaság harmadik negyedéves bõvülésérõl a korábbi 1,6 után 1,8 százalékról szól a várakozások szerint, ez pedig korrekcióra, erõsödésre is lehetõséget ad a dollárnak.

Míg az euróval szemben gyengült - délelõtt a 260-as szintet is átlépte egy idõre - a forint, amely végül 259,50/60 között fejezte be a napot, a dollárral szemben erõsödött. 14 havi csúcsra emelkedve a 2005 szeptemberében utoljára elért 198-as szint alá is bekúszott a dollár ára.

Az egyensúlytalanságért fizetnek

A dollár október közepe óta mintegy 4 százalékot gyengült az euróval szemben, amiben többek között a november eleji amerikai választásokkal kapcsolatos aggodalmak, illetve az egyre inkább kiárazódó Fed-kamatemelés lehetõsége játszott szerepet - írta a Portfolio.hu. A kamatcsökkentési esélyek fokozatos növekedésével egyre inkább elõtérbe kerülhetnek a magas külsõ és belsõ amerikai egyensúlytalanság finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak, ami a dollár további gyengülését hozhatja. (Júliusban és szeptemberben az USA-ban jelentkezõ nettó értékpapír-vásárlás nem fedezte a külkereskedelmi mérleg deficitjét sem.)

A Reuters november 8-án közzétett felmérésében a több tucat devizastratéga válaszainak mediánja alapján 1 hónapra 1,28-as, 3 hónapra 1,29-es, 6 és 12 hónapra 1,30-as konszenzus adódott a dollár/euró árfolyamra.