Valér
-2 °C
0 °C

Gyorsabban épült újjá a gazdaság, mint várták

2006.09.11. 08:47
A szeptember 11-ei terrortámadásoknak jelentős rövid és hosszú távú gazdasági következményei voltak az Egyesült Államokra és a világra nézve is. Az amerikai gazdaságon 2001-ben már a recesszió jelei mutatkoztak, ez a támadás után felerősödött. A fogyasztói és vállalkozói bizalom visszaesett, a legnagyobb veszteséget a légitársaságok és a biztosítók szenvedték el. A gazdaság azonban gyorsabban felépült, mint várták.

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után teljesen megbénult a World Trade Center környékén a kommunikációs hálózat és az internetes kapcsolat. Mivel a világ vezető pénzügyi cégeinek volt irodájuk a tornyokban, vagy azok közvetlen közelében, órákra lehetetlenné vált minden pénzügyi tranzakció.

Tőzsdék fekete napja

A támadás gazdasági következményeit elsőként a tőzsdék, tőzsdei társaságok érezték meg. A New York-i tőzsde, az árutőzsde és a NASDAQ ki sem nyitott aznap, sőt, közel egy hétre felfüggesztették a kereskedést. (Az 1929-es gazdasági válság óta nem volt ilyen hosszú ideig zárva a börze.) Szeptember 17-én nyitott meg újra: a Dow Jones 7,1 százalékos, 684 pontos zuhanással startolt. A hét végére az esés 1369 pontos, vagyis 14,3 százalékos volt. Soha amerikai tőzsdeindex nem esett ekkorát egy hét alatt. A részvényesek összesen 1,2 milliárd dollárt veszítettek.

A világ tőzsdéi is idegesen reagáltak az eseményekre, főleg a légitársaságok, a biztosítók, a pénzügyi szolgáltatók és a technológiai cégek részvényeinek árfolyama zuhant. A Budapesti Értéktőzsde indexe is zuhanni kezdett a hír hatására. A BUX-index 3,5 százalékos eséssel zárta a kereskedési napot.

Megelőzni a válságot

A nagyobb válság elkerülése érdekében az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az európai jegybankok is szinte azonnal csökkentették az alapkamatokat. A Fed az év végéig még háromszor, 1,75 százalékra csökkentette a kamatlábat. A szigorú monetáris politika segített helyreállítani a pénzpiacokba vetett bizalmat.

Néhány éven belül a Bush-adminisztráció adócsökkentési politikája is meghozta gyümölcsét, 2004-re az amerikai gazdasági erőteljes növekedési pályára állt.

Biztosítók, légitársaságok, turizmus

A legnagyobb veszteséget talán a légiközlekedés szenvedte, a terrortámadások utáni visszaesést azóta sem tudta feldolgozni az iparág. Az utazási kedv jelentősen visszaesett, légitársaságok mentek tönkre, a légiipar nem tudott kilábalni a válságból. Az utazási kedv csökkenése a turisztikai ágazatot is érzékenyen érintette. Csak az Egyesült Államokban 15 százalékkal esett a szállodák kihasználtsága, de rossz idők jártak az utazási irodákra, autókölcsönzőkre, közlekedési vállalatokra is. A fogyasztási kedv is esett, kisebb lett az üzletek és áruházláncok forgalma.

A biztosítási piac volt a másik terület, ahol mély nyomokott hagytak a szeptember 11-ei események. Az elszenvedett károk soha nem látott mértékű kártérítési igényt vontak maguk után. Az amerikai biztosítóknak ugyanis terrorcselekmény után is fizetniük kellett a biztosítottaknak - ezt később kivették a biztosítási események közül. Egy 2002-es kongresszusi jelentés szerint összesen 40 milliárd dollárnyi kártérítési kérelmet nyújtottak be a társaságokhoz. A terrortámadás hosszú távú hatása a biztosítási piacra, hogy a társaságok emelték a biztosítási díjakat, és terrortámadásnál nem fizetnek a károsultaknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!