Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyarország a high-tech élvonalban

2001.10.30. 10:34
A Financial Times összesítése szerint a fejlett országok közül Svájc áll az élen, Magyarország pedig a hatodik a tudásalapú gazdaság bővítésében, a fejlett technológiájú iparágak és szolgáltatások részarányában. A rangsorban, amelyet a lap a nemzetközi Gazdasági Együttműködési Szervezet (OECD) kilencvenes évek közepe óta végzett felmérései alapján készített, hazánk megelőzi Kanadát, Belgiumot, Nagy-Britanniát, Dél-Koreát és Finnországot.
Az első helyezettet Svédország, az Egyesült Államok, Írország és Hollandia követi a listán. A hatodik helyezett Magyarország, amely ipari potenciálját tekintve kiemelkedik a volt szocialista országok közül - írták a brit lap elemzői. Ebben a tekintetben Magyarország megelőzi Kanadát, Belgiumot, Nagy-Britanniát, Dél-Koreát és Finnországot.

A módszertan
A Financial Times vizsgálatában a jelenlegi teljesítményre vonatkozó adatok mellett olyan tényezőket is figyelembe vett, amik azt mutatják, hogy egy ország mennyire készült fel a tudásalapú iparágak későbbi robbanására. Svájc tehát azért (is) ért el jó helyezést, mert például az ott tanuló diákok között a legmagasabb a külföldiek aránya. A diákok egy része abban az országban marad, ahol tanult, így a kutatók szerint Svájcnak az ő új ötleteikből komoly haszna származik majd.

A Financial Times szerint Magyarország jó helyezése meglepő lehet. Magyarország nem utolsó sorban gazdasága nyitottságának köszönheti osztályzatát: csak Írországban nagyobb a külföldi tőke aránya a feldolgozóiparban. Az OECD ismérvei szerint Magyarországon mind a szolgáltatások, mind a feldolgozóipar több mint egynegyede tudásalapú, és e tekintetben Magyarország az ugyancsak előkelő hetedik helyen van, például Svédország, Ausztria és Spanyolország előtt.

Meglepően alacsonyan, a 12., 13., és a 16. helyen van a sorrendben Németország, Japán és Franciaország. Olaszország a huszadik, Dánia és Norvégia mögött. Svédország annak köszönheti jó helyezését, hogy élen jár az információs technológiai és távközlési beruházások arányában. Az Egyesült Államok a vállalkozóitőke-befektetések legnagyobb GDP-aránya alapján került vezető helyre a sorrendben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft