Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A világ legnagyobb csődje után tízmilliárd dolláros per

2001.12.03. 11:10
Az Enron Corp., Amerika legnagyobb energia-kereskedelmi cége csődvédelmet kért, ugyanakkor tízmilliárd dollárra pereli legnagyobb riválisát, a Dynegy Groupot, amely múlt héten elállt felvásárlási szándékától.
Az Enron tízmilliárd dollárra pereli a Dynegyt, mert szerinte riválisa megállapodásukat felrúgva lépett vissza a tárgyalásoktól - közölte a BBC. A cég képviselője azt mondja, a Dynegy ígéretet tett rá, hogy egy kéthetes átvilágítási szakasz után már nem visszakozik. Az Enron szerint versenytársa pontosan ismerte a cég helyzetét, tehát semmi nem indokolta a hirtelen visszalépést. Az Enron azt is kéri a bíróságtól, hogy akadályozza meg, hogy a Dynegy elővásárlási jogot szerezzen egyik legértékesebb tulajdonára, a Northern Natural Gas vezetékre.

Chuck Watson, a Dynegy elnöke komolytalannak nevezte a keresetet. "A kártérítési pernek semmi értelme, ez is csak azt bizonyítja, hogy az Enron képtelen felelősséget vállalni kudarcáért" - mondta. "Vigyáznunk kell, mert az Enron el akarja terelni a figyelmet a fontos tényekről" - tette hozzá.

Hibás könyvelés

Az Enron-botrány hat hete kezdődött, mikor az amerikai hatóságok hibákat találtak a cég könyvelésében. A hír hatására a részvényárfolyam zuhanni kezdett, majd a 101 milliárd dolláros árbevételű, a világ negyven országában 21 ezer embert foglalkoztató vállalat elismerte, hogy 1997 és 2001 között nyeresége hatszázmillióval alacsonyabb volt, mint annak idején állította. A céget ekkor még megmenthette volna a Dinegy Group, de a csoport november 28-án bejelentette, hogy nem tárgyal tovább az Enron felvásárlásáról.

11-es fejezet

Az amerikai csődtörvény úgynevezett 11-es fejezete szerinti kérelem arra ad lehetőséget a társaságnak, hogy minden veszteséges szerződéstől és kölcsönügylettől elállhasson. Ez az eljárás azt hivatott elősegíteni, hogy egy vállalat képes legyen talpra állni és megkezdeni a hitelek visszafizetését. Ehhez azonban a kérelmet először a hitelezők több mint kétharmadának jóvá kell hagynia - közölte a Világgazdaság.

Sokakat magával ránt

Az Enron esetleges fizetésképtelensége az amerikai és a globális vállalattörténet egyik legnagyobb csődje lehet - írta a Napi Gazdaság. Az Enron az USA és Európa energiapiaci (áramkereskedelmi és gázszállítási) tranzakcióinak 20 százalékát bonyolította le mindeddig, s a nemzetközi árutőzsdéknek ugyancsak egyik jelentős szereplője. A cég esetleges csődje tehát a hitelező bankokon kívül az energiaszektort és a fémpiacot is igen keményen érintheti, de hatással lehet többek között a szén, a fa és a papír nemzetközi kereskedelmére is. (A papír ára például eshet, miután az Enron áruba bocsáthatja a teljes csőd elkerülése végett hatalmas készleteit.)