Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

EU-költségvetés: kicsit többet, könnyebben

2005.12.14. 16:05
Gyökeres reformra az osztrák elnökség alatt sincs esély, a mostani uniós költségvetési javaslat bár összegszerűen alig több mint az előző, már nagyobb eséllyel lesz elfogadható. A lengyelek már vétóra készülnek.
Míg az egy héttel ezelőtti javaslat esetében egyértelműnek tűnt, hogy nem lehet elfogadni, az újabb brit költségvetési tervezet esetében már árnyaltabb a kép - mondta az Indexnek Szemlér Tamás, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa. Hangsúlyozta ugyanakkor: feltehető, hogy a briteknek még mindig van valami a tarsolyában, így a döntés a holnapi csúcstalálkozón a csatlakozási tárgyalások lezárására emlékeztető négyszemközti alkuk után, akár az utolsó pillanatokban születhet meg.

A javaslat megfontolása mellett több minden is szólhat: egyrészt az új tagállamoknak is érdeke, hogy mind a brüsszeli, mind a saját apparátusuk megkezdhesse a felkészülést a büdzsé végrehajtására. Emellett több új tagállam is jelezte, hogy a kompromisszumkészebb lesz, azaz kérdés, hogy hányan mondanának ténylegesen nemet a javaslatra.

Mindenki kapott valamit

A britek szándéka a javaslat alapján egyértelműnek tűnik: London mindenkinek igyekezet egy kicsit még adni, amivel - és ez kulcsfontosságú lehet - a tagállami kormányok saját választóiknak meg tudják indokolni, miért is jártak jól. Magyarország esetében ez a közép-magyarországi régió további támogatása lehet (a lengyelek öt legszegényebb régiója már az előző brit javaslatban kapott plusz pénzeket). Ugyanakkor az új tagoknak juttatott összesen 1,5 milliárd euró plusz annak fényében értékelhető, hogy ha - bár az eltérő fejlettség és lakosságszám miatt nem lehet - átlagosan 150 millió euró pluszt számolunk fejenként, ez szinte pontosan annyi pénzt jelent, amennyit Magyarország két éven keresztül fizet az évi 5-8 milliárd eurós brit visszatérítésbe.

Az összegek mellett azonban nagyon fontos kérdés az is, hogyan lehet felhasználni az uniós támogatásokat: Szemlér Tamás szerint a további könnyítések, az áfafinanszírozás lehetővé tétele, a támogatások lehívási idejének meghosszabbítása lényeges követelése volt az új tagállamoknak.

Mit tennének az osztrákok?

Ha a tagállamok csütörtökön elutasítják a javaslatot, a soros, januártól regnáló osztrák elnökség kezébe kerül a labda: Szemlér Tamás szerint bár elvileg elképzelhető lenne, hogy egy új költségvetésnél az osztrákok megfontolnák egy új, uniós adó bevezetését, ezzel a bevételi oldalon indított reformmal pedig az egész költségvetés struktúrájának mélyebb átalakítása is lehetővé, sok esély erre voltaképpen nincsen. Ez ugyanis egy teljesen új vita megindítását feltételezi, ami aligha tenné lehetővé a költségvetés időben történő elfogadását.

Vétó lesz?

Az MTI híre szerint lengyel miniszterelnök szerdán elutasította Nagy-Britannia új javaslatait az európai uniós költségvetésre, és vétót helyezett kilátásba.