Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyarok kétharmada nem remél nyugdíjat

2007.02.27. 12:06
A magyaroknak csupán 68 százaléka vallotta magát összességében boldognak az Eurobarometer tavaly november közepe és december közepe között készült felmérésében, mely az Európai Unió akkori 25 tagországa között a legalacsonyabb aránynak számít. Az azóta már taggá vált románoknak 60 százaléka, a bolgároknak csupán 39 százaléka érezte úgy, hogy boldog.

A 25 tagország átlaga 87 százalékot tett ki, éppen annyit, mint a cseh arány, akiket a szlovének kissé megelőztek (89 százalék). A lengyelek 86 százaléka, a szlovákok 77 százaléka vallotta magát boldognak. Arra a kérdésre, hogy "nagyon boldognak" érzi-e magát, a megkérdezett magyaroknak csupán 17 százaléka válaszolt igennel, míg az uniós átlag itt 26 százalék lett. A kontinens leginkább boldog népe a dán, az ír és a holland.

Megjegyzendő, hogy egy ilyen felmérésre érkezett válaszokat nagyon sok tényező befolyásol, melyek nem biztos, hogy minden országban egy időben, illetve intenzitással jelentkeznek, így az adatok számszerű összehasonlítása torzító mondanivalót tartalmazhat. Az igen gyenge magyar boldogságérzet bizonyára összefüggött a szerteágazó kormányzati kiigazító lépésekkel, illetve a tavaly őszi politikai feszültség hatásával is.

Alig bízunk már a nyugdíjban

A választ adó közel 27 ezer akkori, illetve leendő európai uniós állampolgárnak mintegy kétharmada szerint a következő generációnak nehezebb dolga lesz az életben a munkanélküliséggel kapcsolatos veszélyek, a megélhetési költségek emelkedése és a bizonytalanná váló nyugdíj miatt. A magyar megkérdezetteknek csupán 29 százaléka bízik még a jövőbeli nyugdíjában, ami a német 25 százalékos arány után a második legalacsonyabb arány az EU 25-ben.

A 27 ezer megkérdezett közel fele elégedetlenségét fejezte ki a munkalehetőségek miatt, átlagosan 41 százaléka mondta azt, hogy a munkája túl megterhelő és stresszes. A 25 régi tagállam közül a második legalacsonyabb volt a magyarok elégedettsége a munkalehetőségekkel kapcsolatban. Az uniós átlagnak megfelelő arányban (41 százalék) válaszoltak úgy, hogy a munkájuk túl sokat követel és stresszes. Arra a kérdésre: mennyire biztos abban, hogy a következő hónapokban is képes lesz megtartani a munkáját, csupán a magyarok 74 százaléka válaszolt bizakodóan, ami a második legalacsonyabb a 25 EU-tagország közül.

Igencsak kilóg a sorból Magyarország azzal, hogy a választ adók 46%-a szerint az elmúlt 5 évben rosszabbá vált személyes helyzete. Ráadásul a válaszadók 38 százaléka szerint a következő öt évben ez tovább fog romlani.