Edina
2 °C
15 °C

Mikrochippel védenék az eurót

2003.05.26. 11:08
Új megoldással kíván fellépni az eurózónában egyre erősődő pénzhamisítás ellen az Európai Központi Bank. Az ECB a Hitachival együttműködve a jövőben olyan euróbankjegyeket készül kibocsátani, amelyekben egy beépített mikrochip igazolja a bankó eredetiségét - tudta meg a Handelsblatt a japán elektronikai cégtől.
Az eurókészpénz 2002. eleji bevezetése előtt az ECB még azt hangoztatta, hogy az új bankjegyek rendkívül jól védettek a hamisítás ellen. Ennek ellenére a múlt év első felében 22 ezer, a másodikban pedig már 145 ezer házi készítésű bankót találtak.

38 jegyű kód

A német belügyminisztérium szerint 2002 végén húsz hamis bankjegy jutott egymillió igazira, ami azért is érdekes, mert a márka idején az arány még csak tíz az egymillióhoz volt. Ha az ECB és a Hitachi közt folyó tárgyalások eredményesen zárulnak, azzal sikerülne komoly fejfájást okozni a hamisítóknak. A bankjegyekbe építendő 128 bites chip ugyanis egy 38 jegyű, nem felülírható számot tárolna, s ennek leolvasásával egyértelműen megállapítható volna, hogy a pénzt a bank bocsátotta-e ki.

0,4x0,4 milliméter

Igaz, a rendszer működéséhez arra is szükség van, hogy a fizetőhelyeket felszereljék a megfelelő leolvasógéppel. Maga a chip 0,4x0,4 milliméter átmérőjű, és olyan lapos, hogy a papírba beépítve szemmel nem látható. Jelenleg egy darab 20 eurócentbe kerül, de tömegtermelés esetén az ár lemenne 7-8 centre. Az euróbankjegyek előállításának költsége ugyan még így is a jelenleginek több mint kétszeresére nőne, az összeg azonban elhanyagolható, különösen ha az új megoldással tényleg sikerül kiküszöbölni a hamisítás okozta károkat.