Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szankciókkal büntetheti Magyarországot az Európai Unió

2006.10.06. 13:37
Az EU 2007 áprilisáig ad időt Magyarországnak, hogy hozza meg a szükséges lépéseket a nagyon magas költségvetési hiány lefaragása érdekében. Ellenkező esetben támogatásoktól eshetünk el, és más szankciókra is számíthatunk – derül ki a Bloomberg birtokába került tervezetről, amelyről az unió tagországainak pénzügyminiszterei jövő kedden tárgyalnak.

Az Európai Unió tagországainak kormányai „magas kockázatúnak” minősítik Magyarországot, és április 10-ig adnak időt, hogy megtegye a szükséges lépéseket az államháztartás stabilizálására – tudta meg a Bloomberg.

A hírügynökség egy készülő tanulmányra hivatkozik, amelyet a jövő héten vitatnak meg az EU-tagok pénzügyminiszterei. Eszerint Magyarországon azonnal hiánycsökkentő lépéseket kell tenni, hogy tényleg megvalósulhasson az államháztartási hiány 2007-re tervezett nagyarányú csökkentése. A hiány a várakozások szerint 10,1 százalékos lesz az idén, ez pedig a legmagasabb az unióban. A dokumentum szerint ez komoly aggodalomra ad okot. A kormány azt állítja, hogy azt jövőre 6,8 százalékra, 2009-re 3,2 százalékra csökkenti.

Ha a kormány nem tudja teljesíteni vállalásait, az ország EU-támogatásoktól eshet el, illetve más szankciókkal is szembe kell néznie – elemzi a helyzetet a dokumentum. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a magyar kormány adóemelésekkel és a különböző kedvezmények megnyirbálásával próbál úrrá lenni a válságon.

A tervezet szerint Magyarországnak április 10-ig van ideje arra, hogy megtegye a hiány csökkentéséhez szükséges lépéseket. Az államadósságnak is csökkenő tendenciát kell mutatnia, lehetőleg 2009 előtt – áll a dokumentumban. A magyar adósság az idén a GDP 68,5 százaléka, ez jövőre 71,3 százalékra ugrik meg.

A pénzügyminiszterek október 10-én tárgyalnak a dokumentumról Luxemburgban. A tanulmány szerint az előbbiekben felsorolt problémák ellenére megvalósítható, hogy a hiány 2009-re az EU-ban megkövetelt három százalék alatt legyen.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft