Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Közép-Európában csúszhat az euróbevezetés

2006.02.13. 09:52
Az elemzők szerint arra ugyan van esély, hogy Szlovákia három, míg Csehország négy év múlva bevezesse az eurót, de mindkét országban esély van arra, hogy a hamarosan sorra kerülő parlamenti választásokon olyan politkai erők jutnak, hatalomra, amelyek nem a gyors euró-bevezetés hívei. A lengyel és magyar euróövezeti csatlakozást 2012-re datálják.
A felmérés szerint Szlovénia, Észtország és Litvánia már jövőre bevezetheti az eurót (bár ez utóbbinak komoly előrelépéseket kell tennie, hogy a kellő szintre csökkentse az inflációt), míg Lettország, Málta és Ciprus 2008-ban juthat el odáig. Máltának szintén az inflációval, míg Ciprusnak a költségvetéssel akadnak gondjai a maastrichti követelményekhez való közeledés folyamatában.

A magyar és lengyel euróbevezetés 2012-re csúsztatott dátuma halasztást jelent a korábban az évtized végére tervezett dátumokhoz (2009-hez vagy 2010-hez) képest. Másrészt mindkét országban hallhatók olyan hangok, melyek az euróbevezetés fontosságánál a gazdasági növekedést előbbre teszik. Így a szakértők szerint ezeket a dátumokat is óvatosan, fenntartással kell kezelni.

Az elemzői konszenzus szerint Románia és Bulgária az eredetileg kitűzött időpontban, azaz 2007. január elsején az Európai Unió tagja lehet, de érezhető az aggodalom a szakértők részéről amiatt, hogy a korrupció, illetve egyéb felkészültségbeli hiányosságok miatt egy évet csúszik a csatlakozás.