Géza
-12 °C
-4 °C

Reuters: 2012 előtt nem lesz euró

2006.02.10. 16:12
Magyarország és Lengyelország nagy valószínűséggel nem vezeti be az eurót 2012 előtt, a másik nyolc új EU-tagország azonban a magas deficitek és az inflációs nyomás ellenére még tartja korábbi ütemtervét.
A megkérdezett piaci elemzők szerint Szlovénia már jövőre bevezetheti az eurót, majd Észtország és Litvánia következhet a sorban, igaz utóbbinak még meg kell küzdenie a jelenleg még magas inflációval. Lettország, Ciprus és Málta várhatóan a második körben léphet be az euróövezetbe.

A baloldali győzelem veszélyei

Szlovákia csatlakozását pedig 2009-re teszik az elemzők, ám hozzáteszik, egy baloldali győzelem az idei választásokon egy-két évvel hátráltathatja belépés időpontját.

Csehország legkorábban 2010-ben, Magyarország és Lengyelország pedig csak 2012-be válhat az eurózóna tagjává. A többiekkel ellentétben a cseheknek, lengyeleknek és magyaroknak még rögzíteniük kell devizáikat, s két évet kell eltölteniük az euró előszobájaként számon tartott ERM-II. árfolyamrendszerben. A szakértők hangsúlyozzák: ezeknek az országoknak többet kell tenniük az eurózóna makrogazdasági előírásainak teljesítése érdekében, ezek pedig általában népszerűtlen reformok bevezetését jelentik.

Magyarország helyzete kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy jelenlegi kormány-előrejelzésben 6,1 százalékos GDP-arányos hiány szerepel, de számos elemző és a jegybank szerint is magasabb lehet ennél. Az euró 2010-es bevezetése érdekében 2008-ra 3 százalék alá kell csökkenteni a deficitet.

"Erre sem a képesség, sem az akarat nem látszik" - vélekedett a Credit Suisse elemzője. Összességében a felmérés azt mutatja, hogy Magyarország 2010-ben, Lengyelország 2009-ben, Csehország 2008-ban, Szlovákia pedig 2007-ben teljesítheti az előírt deficitkritériumokat.