Auguszta
-4 °C
2 °C

Romlottak az új EU-tagok euróesélyei

2006.08.31. 14:58
A tíz új EU-tagállam euróbevezetési esélyeiről szóló jelentést publikált csütörtökön a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a tízből hét ország pénzcseréjének várható időpontját tolta el, átlagosan két évvel. Magyarország az utolsó, még nyolc évig lehet forintunk.

A tíz új EU-tagország euróbevezetési esélyeivel foglalkozó Fitch-jelentés borúlátó: az elemzés szerint az országok többsége inkább távolodott a pénzcserétől az utóbbi években, semmint közeledett volna hozzá. A tíz országból csak Szlovénia vezeti be 2007-ben a közös pénzt, Ciprus, Málta, Litvánia és Lettország várhatóan 2008-ban vált euróra.

Infláció, deficit, államadósság

A balti államok esetében ez már csúszást jelent az eredeti, 2007-es tervekhez képest. Náluk és a harmadik baltinál, Észtországban a maastrichti kritériumok között szereplő inflációs elvárást nem sikerül teljesíteni, a felpörgött, egyes negyedévekben tíz százaléknál is gyorsabban növekvő gazdaság ugyanis a fogyasztói árszintek tartós emelkedését eredményezi. Brüsszel ráadásul szokatlanul kemény kézzel bánt Litvániával, amely a négy kritériumból háromnak megfelelt, és csak minimálisan lépte túl az inflációs előírást is - elemzők szerint ez egyben üzenet a többi euróaspiránsnak, hogy ne számítson semmiféle kedvezményes elbánásra.

Míg a balti országoknak az infláció, a visegrádi államoknak (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) az államháztartás helyzete jelent gondot. Prága, Varsó és Budapest részben a rendszerváltás előttről "magával hozott" magas államadóssággal küzd, de az államháztartás éves hiánya is rendre "elszáll". A magyar költségvetési deficitnek 2001 óta nem sikerül az előirányzott szinten maradnia, a 2003-ban még tíz százalék fölötti hiánnyal küszködő cseheknél az idei 2,6 után jövőre 5 százalék fölötti lehet a hiány.

Tovább rontják a helyzetet politikai fejlemények is, így a populista erők kormányba kerülése Szlovákiában és Lengyelországban, ami érdemben hátráltathatja a konvergenciafolyamatot - olvasható a Fitch jelentésében. A lengyelek már korábban sem fogalmaztak meg euróbevezetési céldátumot, a csehek feladták a 2010-es célokat, az új szlovák kormány a közgazdasági szempontból sikeres reformok visszavonására készül.

Hétéves átmenet jön

A fejlemények fényében a Fitch hét ország esetében átlagosan két évvel tolta későbbre a pénzcsere várható időpontját. A magyarországi euróbevezetést a nagy államháztartási kiigazítási igény miatt, az ambiciózusnak ítélt kormányzati csomag ellenére sem tartják lehetségesnek 2014 előtt, noha a kormány 2011-2013 között euróbevezetéssel számol.

Hazánk ezzel sereghajtó, de két további visegrádi ország még visszaeshet hozzá. A hitelminősítő szerint nem várható, hogy a csehek 2011, a lengyelek 2012 előtt csatlakozzanak az eurózónához. A szlovákok viszont a Fitch várakozásai szerint 2009-ben képesek lehetnek a közös európai fizetőeszköz bevezetésére, bizonytalanság mutatkozik ugyanakkor a kormány gazdaságpolitikai prioritásaiban.

A hitelminősítő pesszimizmusa most leginkább a balti államok miatt alakult ki. Az észt euróbevezetést a korábbi 2007-2008 helyett most 2009-2010-ben, a lett és litván pénzcserét 2010-ben "látja". A Fitch jelezte, a közös európai fizetőeszköz majdani bevezetése pozitív tényező lehet az országok hitelminősítésében, ami akár 1-2 fokozattal történő felminősítéshez is vezethet.