Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rajta leszünk az euróérméken

2005.05.18. 11:30
Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa javasolni fogja, hogy az új euróérméken lévő térképen az új tagországok is szerepeljenek - tudta meg az Index a külügyminisztérium szóvivőjétől. Erre azért van szükség, mert még a 2005-ös érméken sem szerepelnek az új tagországok.
Nem szerepelnek az új tagországok a 2005-ös euróérméken megjelenő EU-térképen - írja az Eurohirek.hu. Az érmék írás oldalán csak a régi tagországok szerepelnek, sőt, olyan országok is kivehetők, melyek nem is tagjai az euróövezetnek. Már negyedik éve használnak eurót Belgiumban, Németországban, Görögországban, Spanyolországban, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Ausztriában, Portugáliában és Finnországban.

Többször szóltak

A tavaly csatlakozott országok már jelezték, hogy módosítani kellenek a kliséket. A külügyminisztérium szóvivője az Indexnek elmondta, nem először merül fel a kérdés az EU bizottságaiban. A pénzügyi- és gazdasági miniszterek múlt heti találkozóján merült fel ismét, hogy az újonnan csatlakozott országok is kerüljenek rá a pénzérmékre. A szakbizottság javaslatot tesz a miniszterelnöki értekezletnek az ügyben, hogy módosítsák a kliséket.

A magyar kormány azt szeretné, hogy valamennyi tagország szerepeljen az euróérméken - közölte kérdésünkre a szóvivő. Azt azonban még nem tudni, hogy mikor kerülhetnek forgalomba az új érmék.

Felmerül a kérdés, hogy miért maradtak le az új tagországok a 2005-ös sorozatról is. Szakértők szerint ennek nem politikai okai vannak. Egyszerűen túl drága lenne kicserélni valamennyi eruóérmét, illetve a kliséket. A legvalószínűbb, hogy a már elhasználódott és kivont érmék cseréjével kezdik meg az új, módosított eurók kibocsátását.