Gerzson
-3 °C
2 °C

Kampány indult Wolfowitz megválasztása ellen

2005.03.23. 12:41
Az EU pénzügyminiszterei tárgyaltak Wolfowitz világbanki kinevezéséről, de döntés még nincs. AZ Európai Parlament több képviselője kampányt indított a keményvonalas konzervatív megválasztásának megakadályozására.
Az EU-tagországok pénzügyminiszterei kedd esti brüsszeli megbeszélésükön tárgyaltak arról a washingtoni bejelentésről, hogy George Bush amerikai elnök Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettest, a Pentagon "második emberét", és egyben az amerikai kormányzat egyik leginkább keményvonalas politikusát jelöli a Világbank elnökévé, de egyelőre nem született közös európai álláspont.

Hasztalan a kampány?

Az Európai Parlament több befolyásos képviselője kampányt indított e jelölés megakadályozására. Mint egyikőjük, a liberális Andrew Duff elmondta, Wolfowitz konzervatív aktivista, politikai elképzelései szöges ellentétben vannak az EU-éval, úgy fog viselkedni, mint egy amerikai prokonzul, és soha nem szerzi majd meg a nemzetközi közösség bizalmát. Duff szerint Európának élnie kell hatalmával, hiszen a Világbank vezető testületében több szavazattal rendelkezik, mint az Egyesült Államok.


Paul Wolfowitz
A pénzügyminiszterek - akik az EU-csúcsértekezlet keretében tartottak külön megbeszélést - szeretnék meghallgatni Wolfowitz elképzeléseit a Világbank irányításáról, és arról, hogy mit kíván tenni az intézmény élén a fejlődő világ megsegítésére. Erre a találkozóra jó alkalmat teremt, hogy Louis Michel, az EU-bizottság fejlesztési ügyekkel foglalkozó biztosa meghívta Brüsszelbe Wolfowitz-ot, az útra állítólag néhány napon belül sor kerülhet.

Ugyanakkor megfigyelők szerint az EU aligha fogja megakadályozni Wolfowitz kinevezését: részben, mert tiszteletben kell tartania a szokásjogot, hogy a Világbannk élére amerikai politikus kerül, másrészt pedig, mert alig néhány hete "békült ki" egymással Washington és az amerikaiak iraki akcióját ellenző európai országcsoport, és aligha valószínű, hogy az EU most újabb feszültségforrást keltene. A The Wall Street Journal című amerikai lap európai kiadása szerdai számában máris azt közölte, a főbb EU-tagországok pénzügyminiszterei az esti megbeszélésen nem hivatalosan megegyeztek, hogy nem ellenzik Wolfowitz jelölését.