Hétmilliárdos büntetés az Exxon Valdez katasztrófájáért

2004.01.29. 13:32
A legújabb bírósági döntés szerint 4,5 milliárd dollár büntető jellegű kártérítést kellene fizetnie az Exxon Mobilnak tartályhajójának 1989-es katasztrófájáért, közölte az MTI. Az amerikai olajcéget az összeg után ezen felül 2,25 milliárd dolláros kamat is terhelné.
Az eredeti büntetési tétel szerint az olajcégnek ötmilliárd dollárt kellett volna fizetnie, ezt később négymilliárdra mérsékelték, majd egy amerikai körzeti bíróság most ismét felemelte, 4,5 milliárdra. Ez az összeg egyébként kevéssel magasabb, mint a társaság - amely a legnagyobb olajipari részvénytársaság a világon - negyedévi nettó profitja. Az Exxon Mobil máris bejelentette, hogy ismét fellebbez. A huzavona azonban egyes jogi szakértők szerint nem tarthat sokáig. Már túlságosan sokszor vizsgálták felül az ügyet, így nem valószínű, hogy az újabb fellebbezések új eredményt hoznának.

Legsúlyosabb katasztrófa

Az Exxon Mobil korábban közölte, hogy már háromszázmillió dollár kártérítést fizetett ki önként több mint tizenegyezer alaszkainak és üzletembernek, akinek kára származott abból, hogy a tartályhajóból 11 millió gallon (negyvenmillió liter) olaj ömlött a tengerbe. Ez volt az amerikai partoknál a történelem legsúlyosabb tartályhajó-katasztrófája. Az Exxon Valdez tankhajó 1989 március 24-én futott zátonyra Alaszka déli partjainál, s a kiömlő negyvenmillió liter olaj kétezer kilométer hosszan szennyezte be a partszakaszt.

Hétmilliárdos berúgás

A hajó kapitánya, Joseph Hazelwood erősen ittas volt, a hajóra lépés előtt elfogyasztott jelentős mennyiségű vodka miatt, s mivel az ő részegségét jelölik meg a tragédia okaként, hétmilliárd dolláros összköltséggel (nem számítva a vodka árát) valószínűleg Hazelwood kapitányé minden idők legdrágább berúgása. De nemcsak költséges, halálos is volt az Exxon Valdez zátonyra futása, hiszen negyedmillió tengeri madár, 2800 tengeri vidra, háromszáz fóka, valamint 22 kardszárnyú delfin pusztult el a katasztrófa következtében. Bár az Exxon állítása szerint a környéken nem történt visszafordíthatatlan pusztulás, környezetvédelmi szakértők és halászok nem osztják az olajtársaság véleményét.

Húszmilliárd tonna

Egyéb környezeti szennyezés miatt támadják a társaságot. A Föld barátai nevű környezetvédő csoport szerint 1882-től 2002-ig az Exxon Mobil, illetve elődei széndioxid-kibocsátása mintegy húszmilliárd tonna volt, ez nagyjából öt százaléka az időszak teljes széndioxid kibocsátásának a világon. Az Exxon Mobil ugyanakkor azzal védekezik, hogy finomítói és vegyi üzemei tevékenységét 37 százalékkal hatékonyabbá téve, az elmúlt húsz évben a szén-dioxid-kibocsátása több mint kétszázmillió tonnával csökkent.

Az olajcég részvényei szerdán 40,81 dolláron zártak New Yorkban, 0,92 százalékkal olcsóbban a keddi 41,19 dolláros zárónál. A részvények szerdán 41,40 dolláron nyitottak, ötvenkét hét alatt értékük 20,56 százalékkal nőtt, az időszak alatt 41,77 és 32,32 dollár között mozogtak.