Hedvig
6 °C
15 °C

Az amerikai kormány átveszi Fannie és Freddie irányítását

2008.09.07. 19:40
Az amerikai kormány átveszi a Fannie Mae és a Freddie Mac, a két legnagyobb jelzálog-hitelező irányítását – közölte vasárnap Henry Paulson pénzügyminiszter.

A két pénzintézet – amely a 12 ezer milliárd dolláros amerikai jelzáloghitel-piac csaknem felét garantálja – átmenetileg a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség (FHFA) felügyelete alá kerül. "A gazdaság és a piacok nem tudnak felépülni, amíg az ingatlanpiaci korrekciót jelentős részben magunk mögött nem tudjuk a Fannie Mae és a Freddie Mac szerepe döntő fontosságú ahhoz, hogy túljussunk a nehezén" – fogalmazott a miniszter.

A jelzálogpiaci hiteleket felvásárló, garantáló és azokat kötvényekké átfordító két magánhitelező állami megsegítéséről napok óta tárgyalások folytak. Washington néhány hete már kísérletet tett az átvételre, hogy megőrizzék a bajba jutott Fannie és Freddie működőképességét a mélyülő ingatlanpiaci válság közepette.

Ben Bernanke, a FED elnöke nyilatkozatban biztosította támogatásáról a kormányzati döntést, amely minden idők legnagyobb állami segélyakciója lehet. "Ezek a szükséges lépések hozzájárulnak az amerikai ingatlanpiac megerősödéséhez, és elősegítik a stabilitást pénzpiacainkon" – közölte Bernanke.

A pénzügyi tárca közleménye szerint "nincs ok azt hinni", hogy a két cég veszteségeit az adófizetőkre terhelik. A pénzintézetek stabilizálódásáig az irányítást az FHFA látja el, az állami kincstár – amely elsőbbségi részvényeket szerez – szükség esetén egészen 2009. december 31-ig vállalja a két cég működésének finanszírozását. A kormány ezenkívül felvásárol a Fannie és Freddie jelzáloghitelek által támogatott kötvényeiből.

Elemzők szerint az Egyesült Államokat sújtó ingatlanpiaci válságból – amely a legmélyebb a nagy depresszió óta – nehéz lenne a kilábalás a Fannie és Freddie stabilizálása nélkül. A két cég úgynevezett "kormány szponzorálta vállalkozás". Május végén együttesen 5,2 ezer milliárd dollárnyi saját és garantált követeléssel rendelkezett, ez az összeg az éves amerikai GDP több mint egyharmadának felel meg. Követeléseik majdnem 20 százalékának erejéig külföldi, főleg ázsiai központi bankoknak tartoznak, kötvényekben.

A két cég részvényeinek árfolyama több mint 90 százalékkal esett az elmúlt egy évben, együttesen 15 milliárd dollár volt a veszteségük. Paulson szerint bármelyikük összeomlása "hatalmas zavarokat idézne elő a pénzpiacokon" az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt.