Krisztina
19 °C
25 °C

Soros: Fannie-val még nincs vége

2008.07.15. 07:09
Soros György magyar származású amerikai üzletember szerint a Fannie Mae és a Freddie Mac esete nem az utolsó. A Reutersnek adott interjúban a pénzügyi guru meismételte, hogy a jelenlegi válság korunk legsúlyosabb pénzügyi krízise, és hiú ábránd, hogy egy ilyen válság anélkül csenghet le, hogy a reálgazdaságot érintené.

A Soros-nyilatkozat előzménye, hogy az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank-hálózat (Federal Reserve) széles körű és példátlan intézkedéseket jelentett be, hogy megerősítse a bizalmat az amerikai jelzálogpiac két legnagyobb szereplője, a Fannie Mae és a Freddie Mac pénzintézetek iránt.

A már a múlt hét hétfője óta erőteljes eladói nyomás alatt álló két jelzálogkölcsönző részvényeiből pénteken reggel irdatlan mennyiséget dobtak piacra a befektetők. A Fannie Mae árfolyama 50 százalékkal 6 dollárra, a Freddie Macé 51 százalékkal 3,89 dollárra zuhant, de a kereskedés végére ledolgozták a veszteséget. A jelzálogpiaci válság kirobbanása óta tőzsdei értékének 80 százalékát veszítette el a két mamutcég.

Henry Paulson pénzügyminiszter a Feddel, a tőzsde- és értékpapír-felügyelettel (SEC), valamint a republikánus és a demokrata párt kongresszusi vezetőivel folytatott megbeszélések után közölte, hogy emelik a két jelzálogkölcsönző állami hitelkeretének összegét, amely jelenleg 2,25-2,25 milliárd dollár. Erre azért van szükség, hogy biztosítsák a likviditást a két társaságnak. Paulson ismét elutasította az államosítás gondolatát, de közölte, hogy szükség esetén a pénzügyminisztérium kész részvényeket vásárolni a két pénzintézetből.

Paulson elképzeléseinek harmadik vetületeként - a vállalatok feletti ellenőrzés megszigorítását célzó törvényjavaslat részeként - a Federal Reserve konzultációs jogot kap azoknak az új követelményeknek a meghatározásában, amelyek a Fannie Mae és a Freddie Mac tőkéjére és biztonságára vonatkoznak. A Federal Reserve ugyancsak jelezte vasárnap, hogy szükség esetén szintén kész rendkívüli hitelekkel kisegíteni mindkét társaságot.

Az 1938-ban alapított Fannie Mae a Szövetségi Országos Otthonteremtési Jelzálogszövetség általánosan használt neve, az 1970-ben létrehozott Freddie Mac pedig a Szövetségi Otthonteremtési Jelzáloghitel Társaságé. Ezek képezik az amerikai ingatlanpiac refinanszírozásának két pillérét, és több mint negyven éve biztosítják az ingatlankölcsönök piacán a fluiditást, felvásárolva a különböző hitelintézetek által nyújtott ingatlanhiteleket. Magánszemélyeknek nem nyújtanak hitelt.

Mindkettőt magántőke működteti, de az állam garantált hitelkeretet biztosít számukra. Ennek köszönhetően jóval alacsonyabb kamattal tudnak hitelt felvenni a pénzpiacokon, mint egy bank. A Fannie Mae és a Freddy Mac az Egyesült Államok 11 500 milliárd dolláros lakáshitel-piacának mintegy 45 százalékát biztosítja, május végén együttesen 5200 milliárd dollárnyi ingatlanportfólióval és ezt finanszírozandó kötvénytartozással rendelkezett. Ez az összeg az éves amerikai GDP több mint egyharmadának felel meg.