Natália
1 °C
7 °C

A piac már látja a hitelválság végét

2008.04.02. 17:03
Sikeres volt a Lehman Brothers tőkeszerzése, négymilliárd dollárért adtak ki részvényre váltható kötvényeket. Háromszoros volt a túljelentkezés, a befektetők megint bíznak a befektetési bankokban.

A nagyságra negyedik amerikai befektetési bank és értékforgalmazó, a Lehman Brothers szerdán boldogan jelentette tőkefeltöltésének sikerét: 4 milliárd dollárért adott ki részvényre váltható kötvényeket határidő nélkül, öt év múlva visszavásárlási opcióval. A kibocsátásra közel háromszoros túljegyzés volt. A nagy érdeklődés azt jelzi, hogy a befektetők alapjában bíznak a sokat panaszkodó amerikai befektetési bankokban, annak ellenére, hogy közülük egy, a szintén Wall Street-i Bear Stearns márciusban igencsak megrendült, de felvásárolja a JP Morgan.

Egyes szakértők nem biztosak benne, hogy a Lehman Brothers már eleget leírt értékvesztés címén összesen 73,4 milliárd dollárnyi jelzálog- és ingatlaneszközéből, de további nagyobb meglepetések aligha várhatók, és ha még kiderül valami, azt bizonyára fedezi az újonnan bevont tőke.

Drágulnak a részvények

A Lehman Brothers részvénye meredeken drágul a tőkebevonás hírére, annak ellenére, hogy a többlet osztalékfizetési kötelezettség meg fogja terhelni a bank eredményét a következő években, illetve a kötvények beváltása 15 százalékkal növelheti a bank kint lévő részvényállományát.

Újabban már a nagyobb "kiderülések" sem ártanak általában a bankrészvényeknek: a svájci UBS és a német Deutsche Bank a minap jelentette be, hogy náluk több mint 23 milliárd dollárnyi értékcsökkenésre kell számítani a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökre épített, származékos konstrukciók értékvesztése miatt - ennek nyomán az európai bankok is drágultak a tőzsdéken, mert a befektetők az ilyen hírekben már annak jelét látják, hogy a bankok túlesnek a válságon.

Billiós károk

Pedig az alagút vége, habár már tényleg látszik, egyszersmind eléggé tátongónak is tűnik első pillantásra: a Goldman Sachs legutóbbi jóslata szerint az egész világon a különböző pénzintézetek összesen 1,2 billió dollárnyi kárra számíthatnak a "nem elsőrendű válság" okozta értékpapír-veszteségek miatt, ebből 460 milliárd dollárnyi az amerikai pénzintézetek várható kára.

Kérdés, sok-e ez vagy nem olyan sok, és mihez képest, illetve tartós-e a kár, vagy legföljebb átmeneti, mint akár egy hamar orvosolható durrdefekt egy hosszú utazás közben.

A Lehman Brothers példája ebben is tájékoztató jellegű lehet. A Lehman Brothers nemrég 489 millió dolláros adózott eredményt jelentett az üzleti éve februárral zárult első negyedéről, ez kevesebb mint a fele az egy évvel korábbi, 1,15 milliárdos eredménynek. Mindenesetre már márciusban megnyugtatta a befektetőket, hogy a mostani eredmény sokkal jobb volt az átlagos elemzői várakozásnál. Továbbá az előző, tavaly novemberrel zárult, "nem elsőrendű válsággal" már jócskán terhelt teljes üzleti évében a Lehman Brothers adózott eredménye 4,192 milliárd dollárra nőtt a 2006-os 4,007 milliárdról. Előzőleg is gyors ütemben nőtt a profit: 2005-ben 3,26 milliárd, 2004-ben 2,369 milliárd, 2003-ban 1,699 milliárd dollár volt az adózott eredménye, azaz csak az utóbbi öt évben 15,527 milliárd dollár. Ehhez képest a mostani első negyedév igencsak kis botlásnak tűnik.

Hasonló az egész amerikai bankszektor helyzete. Az amerikai bankrendszer tartalékai bizonyára elegendők a mostani, nagyrészt saját maguk okozta bonyodalmak átvészelésére, habár talán nem minden bank fogja megúszni a fejleményeket.

A "nem elsőrendű válság" okozta értékvesztések és rendkívüli tartalékolások miatt a tavalyi utolsó negyedévben 83,5 százalékkal kisebb volt az amerikai bankok és takarékpénztárak adózott eredménye, mint egy évvel korábban: összesen 5,816 milliárd dollár a 2006-os utolsó negyedévi 35,238 milliárd helyett, az amerikai Szövetségi Betétbiztosító Társaság (FDIC) összesítése szerint. Ezzel együtt az amerikai pénzintézetek összesített adózott eredménye 105,5 milliárd dollár volt tavaly, csak 27,4 százalékkal kevesebb a 2006-os 145,2 milliárdnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?