Valér
-2 °C
0 °C

Tovább gyűrűzik a brit hitelválság

2008.03.31. 13:41
A brit hitelintézetek néhány hónappal ezelőtt - a válság következtében - kamatot emeltek, csökkentették a hitelnyújtás volumenét és kerülik a kockázatos ügyleteket. Az elmúlt héten a Bank of England felajánlotta a támogatását a krízis enyhítésére. Az ügyfelek aggódnak a magas kamatok miatt, szerintük a versenyhelyzet nem indokol ilyen mértékű szigorításokat.

A lakásszövetkezetek megfontoltabban kezelik a tagok pénzét, biztos megtakarítási módozatok és óvatos hitelezési politika jellemzi őket. A piacot tele van olyan hitelfelvevőkkel, akiket más pénzintézetek elutasítottak, ők a kisebb pénzügyi szolgáltatók felé fordulnak, akik vagy csökkentik a hitelkínálatot, vagy bezárhatnak, mert a feltételrendszerük nem találkozik a kereslettel – írja a Pénzcentrum.

Az elmúlt hónapokban 25 százalékkal csökkent a felvehető jelzáloghitelek kínálata, a hitelválság kezdete óta összesen 60 százalékos csökkenést mértek. Számos hitelfelvevőnek jár le az alacsonyabb mértékű induló kamatperiódusa, a hitelintézetek, a közvetítő cégek és a hitelek összehasonlításával foglalkozó internetes oldalak példa nélküli igénnyel szembesülnek.

A nagy keresletre válaszul a pénzügyi szolgáltatók (Abbey, Halifax, Nationwide) módosították a hitelajánlataikat. A Nationwide a múlt héten pénteken kamatot emelt 5,73 százalékról 6,4 százalékra, ez megosztotta az érdeklődőket, többen a kisebb szolgáltatók, szövetkezetek felé fordulnak. A szövetkezetek akciókkal próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket, ezzel ellensúlyozzák a szolgáltatás alacsonyabb színvonalát.

A konkurencia szerint a szövetkezetek által kínált 7,4 százalékos kamatláb versenyképtelen, továbbá egyes cégek csak a területileg illetékes ingatlannal és lakóhellyel rendelkező ügyfeleknek nyújtanak kölcsönt. Lakáshitel esetén a feltételek között szerepel még az 50 százalékos önerő megléte is.

Független jelzálog közvetítő szakértő szerint a piac átalakulását eredményezi a kamatemelés, valamint a jelenlegi hitelekre is hatást gyakorolhat a kamatperiódusok végén. Refinanszírozás esetén a brókerek megpróbálnak segíteni a költségek csökkentésében és a legalacsonyabb kamat elérésében, de tény, hogy a hitelfelvétel drágább lett. A hírek és a sajtó tele vannak jótanácsokkal és olyan eszközökkel, amelyek takarékoskodásra ösztönzik az embereket. A szövetkezetek alacsony taglétszámmal rendelkeznek, ezért óvatos hitelezési politika mellett tudnak csak a piacon maradni.

Aki a hitelválság előtt lépett és még időben vette fel, vagy váltotta ki meglévő hitelét, az 5,3 százalékos kamattal számolhat, szemben a jelenlegi 7,4 százalékkal. A piacon az figyelhető meg, hogy a hitelkínálat egyre szűkösebbé válik, az emberek nem mernek váltani, félnek, hogy a dolgok még rosszabbra fordulnak, valamint attól tartanak, hogy ha ismét váltani kell, akkor később már nem lesz rá módjuk. A brókerek segítségével tárgyalhatunk a bankokkal a kezdeti díjak elengedéséről, ezzel megnyílik a lehetőség egy új válság utáni hitelezési piac kialakulására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!