Auguszta
-7 °C
0 °C

Az IMF szerint globális méretű recesszió fenyeget

2008.04.02. 18:19
A világgazdaság növekedési prognózisait lefelé módosította az IMF, az intézet jelenleg 25 százalékos esélyt lát a globális méretű recesszió bekövetkezésére - írja a Bloomberg, bár a legfrissebb előrejelzést hivatalosan holnap és jövő héten (két részben) teszik közzé.

Az intézet becslései szerint 2008-ban 3,7 százalékos lehet a világgazdaság növekedési üteme, ami 2002 óta az eddigi legalacsonyabb értéknek számít. Januárban még 4,1 százalékos növekedést prognosztizált az IMF, tavaly július óta immáron harmadik alkalommal módosította lefelé előzetesen közzétett számait az intézet.

A nyáron kirobbant pénzügyi válság a korábban jelzettnél eltérő hatásokat gyakorolt a piacokra és a pénzügyi rendszerre egyaránt - véli az intézet. Az IMF szerint 25 százalékos annak valószínűsége, hogy idén és 2009-ben három százalékos (vagy az alatti) mértékben bővül a világgazdaság. Erre utoljára 2001-ben volt példa.

Az amerikai gazdaság növekedése idén 0,5, jövőre pedig 0,6 százalékos lehet - míg januárban 2008-ra 1,7 százalékos növekedést prognosztizált az intézet. Az eurozónával kapcsolatos számokat is lefelé korrigálta az IMF, a korábban közzétett 1,6 százalékos (idei évre vonatkozó) értéket 1,3 százalékra módosították.

Az IMF szerint folytatódhat a feltörekvő és a fejlett országok közötti különbség emelkedése, a fejlett gazdaságok növekedési üteme pedig a potenciális szint alá kerülhet. Az inflációs folyamatok globális alakulásával kapcsolatban az intézet 2008 első felében mindvégig felfelé mutató kockázatokkal számol, a dollárt - korábbi véleményéhez hasonlóan - pedig fundamentális alapon továbbra is túlértékeltnek tartja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!