Alfréd
-2 °C
2 °C

Nem lesz biznisz a felhőkarcoló

2001.09.24. 11:44
Az amerikai merényletsorozat után szakértők szerint nagyon sokáig nem lesz igény újabb százemeletes épületek felhúzására. A lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén is valószínűleg több, alacsonyabb épület áll majd, és a már álló felhőkarcolók jórészét is át kell alakítani biztonságosabbá tételük érdekében.
A szeptember 11-i támadás után az Egyesült Államok szinte összes felhőkarcolójából kimenekültek az emberek, de egy néhány nappal később készült USA Today/CNN felmérés már azt mutatta, az amerikaiak hetven százaléka továbbra is megbízik a magas épületekben.

Ennek ellenére a Kohn Pederson Fox Associates New York-i építési vállalat elnöke a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy valószínűleg nagyon sokáig nem lesz igény újabb felhőkarcolók építésére. (Ez a cég tervezi többek között a világ legmagasabb épületét, a sanghaji World Financial Centert.)

Inkább több, kisebb

Erre rímel, hogy a lerombolt Világkereskedelmi Központ működtetője a két 110 emeletes torony helyére négy ötvenemeletes tornyot készül építtetni. Larry Silverstein szerint az ötvenemeletes tornyok nem lehetnének kiemelkedő támadási célpontok, és a cégek is talán szívesebben bérelnének bennük irodát.

Szakértők szerint a piaci igények (illetve azok hiánya) mellett a biztosítási díjak is visszavethetik a felhőkarcoló-építési kedvet, hiszen valószínű, hogy a biztosítók ezentúl óriási összegeket kérnek majd a magas épületek esetleges kárainak fedezéséért.

Menekülőszint és tűzoltólépcső

Londonban a Barclays és a HSBC elrendelte, hogy épülő központjaik terveit vizsgálják át, és szigorítsák meg a biztonsági előírásokat. Az Egyesült Államokban elkezdték a már álló felhőkarcolók átalakítását: többek között külön útvonalat építenek ki az esetleges mentésben résztvevő tűzoltóknak, hiszen a Világkereskedelmi Központban ugyanazon a lépcsőn menekültek a dolgozók, és próbáltak feljutni a tűzoltók.

A tervezett World Financial Center megerősített betonmaggal épül majd, és tizenöt emeletenként "menekülőszinteket" építenek ki. Ezeken a szinteken nincsenek bútorok, és a tervek szerint a lángok sem törhetnek be az emeltre. A Kohn Pederson Fox korábban úgy gondolta, hogy a menekülőszintek kialakítása túlzás.