Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Európai alapokat is felfüggesztettek már a hitelválság miatt

2007.08.09. 11:43
Három újabb alap értékelését és forgalmazását függesztették fel az amerikai jelzáloghitelezési piac válsága miatt. Az érintett alapok ezúttal már nem tengerentúli, hanem európai befektetési alapok. Aggasztó, hogy "hagyományos" befektetési alapok rogytak meg, így szélesebb kört sokkolhat az alacsony kockázatúnak beállított alapok váratlan megroggyanása. Az ideges piaci hangulat miatt gyengül a forint is.

Újabb áldozatokat szedett az amerikai másodlagos jelzáloghitelek piacáról kiindult krízis, ezúttal a BNP Paribas három befektetési alapja sínylette meg a hónapok óta húzódó válságot. Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt napokban már több kisebb német befektetési alap bedőléséről is érkeztek hírek, a piac azonban a mai híreket az eddigieknél nagyobb érzékenységgel fogadta.

A válság legújabb áldozatai európai alapok, méghozzá a szélesebb befektetői rétegek számára elérhető befektetési alapok. Mivel az alapok főként a biztonságosabbnak hitt, magasabb besorolású kötvényeket vásárolták, esetleges összeomlásuk váratlan pofon lehet az alapok befektetőinek, hiszen azokat az alacsonyabb kockázatú termékek közé sorolták.

Minimális limit

A három alap a Parvest Dynamic ABS, a BNP Paribas ABS Euribor és a BNP Paribas ABS Eonia – közülük csak az egyiknél volt komolyabb, 50 ezer eurós befektetési minimális limit – egyaránt úgynevezett eszközfedezetű értékpapírokba fektetik tőkéjüket. Ezeket a kötvényeket egy-egy nagy kiszervezett hitelportfólió ellenében bocsátják ki, azaz a kötvények pénzáramlását az egybegyűjtött mögöttes hitelek kamat- és tőketörlesztései biztosítják. Ha éppen biztosítják, hiszen a mögöttes hitelek tömeges bedőlése súlyos hatást gyakorol a speciális értékpapírok értékére, mint ahogyan ez az elmúlt hetekben történt.

A strukturált hitelek, különösen a különböző jelzáloghátterű kötvények piacán lezajlott folyamatok nyomán az alapok portfólióiban lévő eszközök értékelése szinte lehetetlenné vált. Ez nagyrészt annak tudható be, hogy ezeknek az értékpapíroknak az elmúlt évek ugrásszerű növekedése ellenére sem alakult még ki valóban likvid piacuk, ami hiteles árinformációkkal szolgálhatna az értékelésekhez. A jelzáloghitelezési piac bizonytalan kilátásai miatt ráadásul használhatatlanná váltak a széles körben használt árazási modellek is.

Az alapkezelő az árazás bizonytalanságaira hivatkozva szünetelteti az alapok eszközértékének számítását, és átmenetileg felfüggesztette az alapok jegyeinek forgalmazását, azaz a befektetők nem vonhatják ki tőkéjüket az alapokból – írja a Bloomberg. Itt a jelentések szerint jó minősítésű eszközökről van szó, de szerencsétlen esetekben volt már rá példa, hogy a gyengébbeknél ez egy negatív folyamat kezdetét jelentette. A BNP ezt saját alapjaival kapcsolatban határozottan cáfolja.

A három alap befektetései között a legnagyobb részarányt az Egyesült Államokban kibocsátott strukturált kötvények képezik, így érthető, hogy ilyen érzékenyen reagáltak az amerikai piac gyengélkedésére. Az alapok ráadásul tőkéjük jelentős részét fektették a másodlagos jelzáloghitelekre alapuló termékekbe, amelyekre legelőször sújtott le az amerikai lakáspiac zuhanása.

Globalizálódik a válság

A francia BNP Paribas befektetési alapokkal kapcsolatos negatív bejelentése mellett csütörtökön egy holland befektetési bank, az NIBC is közölte, hogy 137 millió eurós veszteséget szenvedett el amerikai hitelpiaci invesztícióin. Az európai bankszektor részvényeit a fenti hírek megviselték, főként a BNP Paribas és a Commerzbank szenved.

Eközben a német központi bank jelezte: ma egyeztetnek egy, a német bankok által összeállítandó segélycsomagról, amelyet az amerikai jelzálogpiaci problémák miatt sújtott német IKB Banknak szánnak. A Bundesbank szóvivője egyúttal cáfolta azokat a piaci pletykákat, hogy a megbeszélésen a WestLB esetleges problémái is szóba kerülnének. A német állami bank azt hangsúlyozta, az ő amerikai hitelpiaci befektetései jobban fedezettek, mint az IKB-éi voltak.

Ideges befektetők

A befektetők idegességét jelzi, hogy az egynapos euró- és dollárkamatok hirtelen jelentősen megemelkedtek a likviditásigény ugrása miatt. Az O/N Euribor 4,45 százalékra nőtt 4 százalékos irányadó ráta mellett, a dollár esetén 6 százalék körülire 5,25 százalékos irányadó Fed-ráta mellett.

A negatív piaci hangulatok kismértékben a forintpiacon is éreztették hatásukat. Az euró reggel még 249 forintnál is olcsóbb volt, az ára azonban szűk egy óra alatt 250,5 forint közelébe emelkedett. A forint reggeli gyengülése délelőtt nem folytatódott, és Butor Gábor, a Raiffeisen Bank devizakereskedője szerint előtte is csekély forgalomban gyengült csak a magyar deviza. A kereskedő szerint az ismét bizonytalanabbá vált befektetői környezetben a külpiaci hangulatváltozás mozgathatja az euróval és a dollárral szembeni forintárfolyamot.