Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Ford is felfedezheti Szlovákiát

2007.06.21. 07:26
Kapcsolódók (11)
Meglévő három autógyára mellé egy negyediket is kaphat északi szomszédunk: a Ford autógyár építését tervezi Kelet-Közép-Európában vagy a Balkánon (Magyarország nincs a lehetséges helyszínek között). A Kassa melletti Kenyhec települése a legesélyesebb, ott ugyanis már működik egy Ford-érdekeltségű sebváltógyár.

A Ford Motor Company amerikai autógyár azt tervezi, hogy térségünkben jelentős ráfordítással autógyárat épít. A lehetséges helyszínek között van Csehország, Bulgária, Románia és Horvátország, ám a legesélyesebbenk a Kassa közelében lévő Kenyhec ipari parkja tűnik, részben azért, mert ott a világcég német érdekeltségén, a sebességváltókat gyártó Ford Getragon keresztül már jelen van.

Konkoly József, Kenyhec polgármestere megerősítette, hogy egy közelebbről meg nem nevezett autógyártóval folytat tárgyalásokat. "Világcégről van szó, amelyik keleten magasabb árfekvésű gépkocsikat szeretne előállítani" – nyilatkozta Konkoly a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilapnak. Lapértesülések szerint Kenyheccel június végéig tartanak a tárgyalások, és a Ford szeptember végéig meghozza a döntését.

A felvidéki település mellett szól, hogy a közeli Kassán működik a US Steel amerikai acélmű, amely a cég fontos beszállítója lehetne, továbbá a rendelkezésre álló munkaerő és a 19 százalékos társasági adó, másrészt Szlovákiában már három autógyár van, ráadásul itt gyorsabban nőnek és magasabbak a bérek, mint Romániában vagy Bulgáriában.

A Szlovákiában működő három autógyár sem tétlenkedik. A Zsolna melletti KIA Motor például a Cee d modell mellett májustól már a Sportage típust is gyártja. A dél-koreai társaság idei terve 110 ezer darab KIA Cee d és 40 ezer darab Sportage előállítása. A pozsonyi Volkswagen 2007-es terve 240 ezer gépkocsi (Touareg, Cayenne, Audi Q7, VW Polo), a nagyszombati PSA Peugeot-Citroënnél az idén 180 ezer Peugeot 207-es hagyja el a gyárkaput. Vagyis összességében Szlovákia idei autógyártása eléri az 570 ezer darabot, jövőre túllépi a 600 ezret, 2009-ben a 700 ezret, 2010-ben pedig a 800 ezret.