Ödön
1 °C
11 °C

Mibe fektet Bill Gates?

2002.01.25. 16:07
A Microsoft alapítója a vagyonát kezelő Cascade Investment LLC-n és a Bill and Melinda Gates Foundation elnevezésű alapítványon keresztül még tavaly októberben 500 millió dollár értékben vásárolt be a Cox, az ötödik legnagyobb amerikai kábelszolgáltató papírjaiból - hozta nyilvánosságra a Washington Post.
Az ügylet ismerői szerint Gates-ék "passzív befektetők" és a család egyik tagja sem tör irányító pozícióra a cégen belül. A félmilliárdos részvénycsomag egy százalék alatti részesedést biztosít nekik.

Támogatta a vásárlást

A bevásárlást a Washington Post összefüggésbe állítja azzal, hogy Gates akkoriban aktívan támogatta, hogy a Cox vásárolja fel az AT&T kábelüzletágát., amelyet azóta a Comcast kaparintott meg. A Cox egyik szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a részvényeladás nem függött össze az AT&T-üzlettel.

Gatesnek mindhárom szereplőben volt részesedése

A Post cikke megjegyzi, hogy az elmúlt évek alatt Gates, illetve cége, a Microsoft a kábelbiznisz egyik legnagyobb befektetőjévé vált. A fentebb részletezett bevásárláson kívül a Microsftnak 5 milliárd dolláros részesedése van az AT&T kábelüzletágában. Maga Gates pedig még 1995-ben vett részvénycsomagot - ki nem találják - a Comcastban. A pakett piaci értéke azóta nagyjából megnégyszereződött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?