Salamon
-1 °C
13 °C

Mibe fektet Bill Gates?

2002.01.25. 16:07
A Microsoft alapítója a vagyonát kezelő Cascade Investment LLC-n és a Bill and Melinda Gates Foundation elnevezésű alapítványon keresztül még tavaly októberben 500 millió dollár értékben vásárolt be a Cox, az ötödik legnagyobb amerikai kábelszolgáltató papírjaiból - hozta nyilvánosságra a Washington Post.
Az ügylet ismerői szerint Gates-ék "passzív befektetők" és a család egyik tagja sem tör irányító pozícióra a cégen belül. A félmilliárdos részvénycsomag egy százalék alatti részesedést biztosít nekik.

Támogatta a vásárlást

A bevásárlást a Washington Post összefüggésbe állítja azzal, hogy Gates akkoriban aktívan támogatta, hogy a Cox vásárolja fel az AT&T kábelüzletágát., amelyet azóta a Comcast kaparintott meg. A Cox egyik szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a részvényeladás nem függött össze az AT&T-üzlettel.

Gatesnek mindhárom szereplőben volt részesedése

A Post cikke megjegyzi, hogy az elmúlt évek alatt Gates, illetve cége, a Microsoft a kábelbiznisz egyik legnagyobb befektetőjévé vált. A fentebb részletezett bevásárláson kívül a Microsftnak 5 milliárd dolláros részesedése van az AT&T kábelüzletágában. Maga Gates pedig még 1995-ben vett részvénycsomagot - ki nem találják - a Comcastban. A pakett piaci értéke azóta nagyjából megnégyszereződött.