Judit
3 °C
7 °C

Még gazdagabbak lettek a kőgazdagok

2008.09.08. 07:20
Közel 11 millió háztartás rendelkezett 2007-ben egymillió dollárt meghaladó vagyonnal, ez 11 százaléknál nagyobb létszám az előző évhez képest.

A pénzügyi válság ugyanakkor a gazdagokat sem kímélte: a vagyonuk nem nő már olyan gyorsan, mint korábban. Jóllehet a hitelválság igazi hatása valószínűleg csak a 2008-as folyamatokban mutatkozik meg igazán, már a múlt év második felére is egyértelműen rányomta a bélyegét a magánvagyonok gyarapodása terén - mutat rá a Boston Consulting Group (BCG) elemzése. Mindenesetre 2007-ben még így is látványos, 9,9 százalékos növekedést produkált a világ milliomosainak összvagyona, így kis híján elérte a 110 ezer milliárd dollárt.

A milliomosok számának gyarapodása részben a valutaárfolyamok változásának tudható be, hiszen az euróvagyonok dollárban számított értéke hatalmasat nőtt egy év alatt a közös uniós valuta erősödésének köszönhetően. Ám még ezt a tényezőt kiszűrve is jelentős mértékben tudták szaporítani javaikat a világ gazdagjai.

A legnagyobb növekedést 2008-ra is a pénzügyi válság által kevésbé érintett átmeneti gazdaságoknak jósolja a BCG. Szemben az Egyesült Államokban regisztrált 3,8 százalékkal, az ázsiai feltörekvő térségben, illetve Latin-Amerikában 14 százalékos volt a gyarapodás. Az átlagon felüli vagyonnövekedés Kelet-Ázsiában főleg az ipari fellendülésnek, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában, Oroszországban pedig az energiahordozók és a mezőgazdasági termények drágulásának az eredménye. Világszinten ugyanakkor a gazdagodás eddigi ütemének lassulását vetíti előre a BCG prognózisa. E szerint évi 3 százalékos gyarapodás várható az elkövetkező öt évben, ez pedig alaposan elmarad a 2002-2007 közötti 8,5-től.

A milliomosok összlakossághoz viszonyított arányának változása is jól mutatja az átmeneti gazdaságok szerepének növekedését. Ma már Szingapúrban minden tizedik család dollármilliomosnak számít, s ezzel az ázsiai városállam megelőzi a korábban a gazdagok fő gyűjtőhelyeként számon tartott Svájcot. Szintén előkelő helyen szerepelnek a ranglistán az olajexportból meggazdagodott Perzsa (Arab)-öböl menti arab államok is.

A súlyponteltolódásra a vagyonkezelő cégek is reagáltak, sorba nyitották kirendeltségeiket Hongkongban, Sanghajban és Dubaiban. Ezen az új terepen a vagyonkezelésben tapasztalattal rendelkező szakemberek egyébként rendkívül kapósak: valósággal körülrajongják őket a bankok a jobbnál jobb állásajánlataikkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?