Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenegy éve Bill Gates a leggazdagabb

2004.09.24. 15:26
A Forbes leggazdagabb embereit rangsoroló listáján nem történt változás az idén sem: Bill Gates Microsoft-vezér az első, Warren Buffett befektetési guru a második. Úgy tűnik, az idén is jó informatikai cégeket igazgatni, a Wal Mart-örökösökön és Buffetten kívül csak IT-cégek vezetői, tulajdonosai szerepelnek a top tízben.
Már tizenegyedik éve vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját Bill Gates, a Microsoft alapítója. Az óriásvállalat elnökének 48 milliárd dollárja van, ez kétmilliárddal több, mint egy évvel ezelőtt, és ötmilliárd dollárral növelte vagyonát a két évvel ezelőttihez képest. Második helyen sem történt változás, Warren Buffett befektetési guru 41 milliárd dollárral szorosan Bill Gates nyomában van, ő 36 milliárd dollárról növelte meg vagyonát. Harmadik helyen szintén egy Microsoft-vezér áll, Paul Allen 20 milliárd dollárnyi magánvagyonnal rendelkezik.

A megelőző évekhez hasonlóan a top tízben helyet kapott az öt Walton-örökös, fejenként 18 milliárd dollárral. Ha összevonva nézzük Sam Walton vagyonát, akkor egyértelműen ez a család a leggazdagabb a világon.

Nyertesek és vesztesek

A következő IT-zseni, Michael Dell, a Dell alapítója "csak" a kilencedik 14,2 milliárd dollárral, Lwrence Josheph Ellisonm az Oracle vezetője pedig a tizedik 13,7 milliárd dollárral. Az IT-szektorban lévőknek amúgy is jól megy. Tizenegyedik helyen ismét a Microsoft egyik vezetője, Anthony Ballmer van 12,6 milliárd dollárral.

Soros György a huszonnegyedik a világ leggazdagabb embereinek sorában. A magyar származású üzletembernek 7,2 milliárd dollárja van. A sportcégek közül a Nike vezetőjének megy a legjobban, Philip H Knight a huszonkettedik 7,4 milliárd dollárral.

A médiában sem rossz dolgozni a Forbes magazin adatait figyelembe véve: John Kluge a Metromédia vezetője a tizenötödik 11 milliárd dollárral, A Viacom tulajdonosa, Sumner M Redstone pedig a huszadik 8,1 milliárd dollárral.

Az idei év legnagyobb nyertese Steve Wynn kaszinó-tulajdonos, aki megduplázta vagyonát. Jelenleg 1,3 milliárd dollárja van. A legtöbbet pedig az Amazon.com tulajdonosa vesztett, Jeff Bezos a 38. helyen áll 800 millió dollárral.