Gusztáv
3 °C
6 °C

Tizenegy éve Bill Gates a leggazdagabb

2004.09.24. 15:26
A Forbes leggazdagabb embereit rangsoroló listáján nem történt változás az idén sem: Bill Gates Microsoft-vezér az első, Warren Buffett befektetési guru a második. Úgy tűnik, az idén is jó informatikai cégeket igazgatni, a Wal Mart-örökösökön és Buffetten kívül csak IT-cégek vezetői, tulajdonosai szerepelnek a top tízben.
Már tizenegyedik éve vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját Bill Gates, a Microsoft alapítója. Az óriásvállalat elnökének 48 milliárd dollárja van, ez kétmilliárddal több, mint egy évvel ezelőtt, és ötmilliárd dollárral növelte vagyonát a két évvel ezelőttihez képest. Második helyen sem történt változás, Warren Buffett befektetési guru 41 milliárd dollárral szorosan Bill Gates nyomában van, ő 36 milliárd dollárról növelte meg vagyonát. Harmadik helyen szintén egy Microsoft-vezér áll, Paul Allen 20 milliárd dollárnyi magánvagyonnal rendelkezik.

A megelőző évekhez hasonlóan a top tízben helyet kapott az öt Walton-örökös, fejenként 18 milliárd dollárral. Ha összevonva nézzük Sam Walton vagyonát, akkor egyértelműen ez a család a leggazdagabb a világon.

Nyertesek és vesztesek

A következő IT-zseni, Michael Dell, a Dell alapítója "csak" a kilencedik 14,2 milliárd dollárral, Lwrence Josheph Ellisonm az Oracle vezetője pedig a tizedik 13,7 milliárd dollárral. Az IT-szektorban lévőknek amúgy is jól megy. Tizenegyedik helyen ismét a Microsoft egyik vezetője, Anthony Ballmer van 12,6 milliárd dollárral.

Soros György a huszonnegyedik a világ leggazdagabb embereinek sorában. A magyar származású üzletembernek 7,2 milliárd dollárja van. A sportcégek közül a Nike vezetőjének megy a legjobban, Philip H Knight a huszonkettedik 7,4 milliárd dollárral.

A médiában sem rossz dolgozni a Forbes magazin adatait figyelembe véve: John Kluge a Metromédia vezetője a tizenötödik 11 milliárd dollárral, A Viacom tulajdonosa, Sumner M Redstone pedig a huszadik 8,1 milliárd dollárral.

Az idei év legnagyobb nyertese Steve Wynn kaszinó-tulajdonos, aki megduplázta vagyonát. Jelenleg 1,3 milliárd dollárja van. A legtöbbet pedig az Amazon.com tulajdonosa vesztett, Jeff Bezos a 38. helyen áll 800 millió dollárral.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!