Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Gyurcsány: A kétkedő választók 2009-re látni fogják az előnyöket

2006.09.01. 09:06
A hitelesség helyreállításának szükségességéről beszélt a Financial Timesnak adott, a konvergenciaprogram brüsszeli benyújtásának napján közölt interjúban Gyurcsány Ferenc. A magyar miniszterelnök a londoni üzleti napilapnak azt mondta: tudja, hogy a piacoknak, Brüsszelnek és az elemzőknek nem ígéretekre, hanem bizonyítékokra van szükségük.

Gyurcsány Ferenc a lap internetes kiadása szerint kitartott amellett, hogy az ellenséges közvélemény nem fogja eltéríteni a pénzügyek helyrehozatalának feladatától, és azt mondta, hogy a kétkedő választók 2009-re már látni fogják az előnyöket.

A kormányfő elismerte, hogy az ország az elmúlt néhány évben nem tudta teljesíteni ígéreteit, és a deficit minden évben jelentősen meghaladta az előre jelzett mértéket. Hozzátette: hamisnak bizonyult az az elképzelés, hogy a gyors növekedés elégséges lesz a magas hiányok leküzdésére.

Szavai szerint "a régi államszocializmus él tovább" az egészségügy szerkezetében, az oktatásban és sok esetben az állami adminisztrációban. Gyurcsány nem hibáztatja az embereket azért, hogy "nem szerettek bele" a programba, de 2009-re az első eredmények már látszani fognak.

A miniszterelnök szerint az állam már nem képes mindenkinek hagyományos módon teljes körű védelmet nyújtani. Ez azt jelenti, hogy elsősorban az egyén felelős önmagáért, másodsorban felelős a nemzetért, harmadsorban a nemzet felelős az egyénért - fogalmazott.

A Financial Times szerint Gyurcsány Ferenc negyedévenkénti költségvetési beszámolót ígért az elért haladásról, és 2009-re jósolta, hogy a 3 százalékos felső EU-határhoz lesz közel a deficit. Miután azonban feladta a 2010-es euróövezeti csatlakozás reményét, "kikerülte az új céldátumról szóló találgatás csapdáját" - írta a brit lap.

A kormányfő szerint Jean-Claude Juncker (luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, akivel szerdán tárgyalt) maga is azt mondta: jobb, ha Magyarország egyértelműen bizonyítja, hogy a megfelelő konvergenciapályán halad. Ha felmutattuk ezt a bizonyítékot, hozzávetőleg 2008-ban, akkor tudunk hiteles módon választ adni - mondta a magyar miniszterelnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!