Katalin
-2 °C
3 °C

Hogyan gazdagodjunk meg a következő hónapokban?

2008.03.14. 07:33
Sokan azt gondolják, most már elég mélyen vannak egyes részvényárak – például a pénzügyi cégeké – ahhoz, hogy érdemes legyen pénzt fektetni beléjük. Márpedig akinek sikerül elkapni egy ilyen részvényt a mélyponton, az nagyon-nagyon jól járhat. Elemzők viszont arra figyelmeztetnek, hogy például az amerikai pénzintézetek még nincsenek túl a holtponton.

A szakértők azt találgatják, hogy a Fed keddi 200 milliárd dolláros hitelinjekciója nyomán pezsgőt bonthatnak-e a tőzsdei befektetők, megemlékezve a hitelválság ünnepélyes befejeződéséről. Az általános vélemény az, hogy nem, de azért a helyzet nem ilyen egyszerű.

A kétségeket erősíti, hogy elemzők szerint a részvényárcsökkenésre játszó befektetők, látva a vásárlások megindulását, kénytelenek voltak maguk is a vevői oldalt erősíteni, hogy fedezzék pozícióikat. Emellett a rally jellemzője az volt, hogy részben a keddi kereskedés vége felé, részben a nagybankok piacán következett be, ami pánikszerű vásárlásokra utal.

Sok befektető azt gondolhatta, hogy a pénzintézetek éppen elég mélyre zuhantak már ahhoz, hogy a Fed hathatós segítségével növekedési pályára álljanak. És hát gondoljunk bele: akinek sikerül elkapni egy ilyen nagy elefánt részvényét a mélyponton, az nagyon-nagyon jól járhat.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, az USA pénzintézetei nem jutottak még túl a mélyponton, elképzelhető egy nagyobb hedge fund bedőlése. A Fed segíthet a bankokon, de nem sokat tehet a nagy tőkeáttételes hitelállományuk súlya alatt fuldokló hedge fundokért. Sokan gondolják úgy, hogy a további dollárinjekciók kontraproduktívak lehetnek: nyomást gyakorolnak a dollárra, amely így tovább gyengülhet, ami viszont lendületet adhat az inflációnak.

A mérleg másik serpenyőjében történeti adatsorok vannak. A Capital Markets piackutató cég összesítése szerint az S&P-500 az esetek 60 százalékában tovább emelkedett az óriási ugrásait követő 30 napban. Ráadásul nem is keveset, hanem általában még 2 százalékot tett rá egynapos ugrására ebben az egy hónapban.

Befektetési szakértők azzal egészítik ki ezt az információt, hogy természetesen nem az indexekbe kell a pénzt pumpálni, hanem alaposan meg kell nézni a cégeket. A befektetési alapok az utóbbi hetekben részben az árupiacon kerestek helyet tőkéjüknek, részben - hosszabb távon gondolkodva - olyan nemzetközi vállalatok részvényeit vásárolták, amelyek várhatóan haszonélvezői lesznek a globális infláció felgyorsulásának.

Hogy konkrétak legyünk: az általános vélemény szerint például a CB Richard Ellis ingatlanbefektetőt és a Tiffany luxus-kiskereskedelmi vállalatot igazságtalanul sújtotta az elmúlt hónapok világpiaci hitelválsága.