Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Húszéves GDP-rekord az idén

2004.09.02. 08:36
Régóta nem fejlődött ilyen gyorsan a világgazdaság, ám a magas olajár és egyéb rizikófaktorok elvehetik a növekedés lendületét.
Húsz éve a legdinamikusabb világgazdasági növekedésre számít az idén az Economist Intelligence Unit. Vásárlóerő-paritáson számolva a reálnövekedés ütemét, a tavalyinál az idén egy százalékponttal gyorsabbra, 4,9 százalékosra teszi, ám egyben megjegyzi: jövőre és azután a növekedést kedvezőtlenül befolyásoló kockázatok szaporodni fognak.

Lassulhat

Az egyes nagy súlyú országok egyensúlyi helyzetének alakulása miatt 2005-re 4,2, 2006-ra pedig négy százalékosra mérséklődik a fejlődés. A régiók zömében kedvezően alakul a növekedés, ám közülük is kitűnik az USA és Kína, s kisebb mértékben India, Oroszország és Thaiföld.

Ám számos kockázatot is felsorol a kutatóintézet, olyanokat, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a folyamatokat. Első a sorban a nemzetközi olajárak alakulásának rizikója: a drága olaj ugyanis az olajimporttól nagyban függő országok növekedését alaposan visszavetheti - ilyen például az Egyesült Államok.

Kamatlábak, likviditás

Hasonló bizonytalansági tényezőt jelentenek az amerikai kamatlábak, amelyek csökkentik a likviditást a nemzetközi színtéren, s nyomás alá helyezi a finanszírozásra szoruló feltörekvő országokat. A gazdasági egyensúlytalanságot említi az EIU elemzése a következő olyan elemnek, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a világgazdaság alakulását az elkövetkező egy-két évben.

Mint a prognózis rámutat: a világ vezető gazdaságai közül több máig is küzd a kilencvenes évek végi boom idején felhalmozott hiányok hatásaival. Rizikófaktort jelentenek továbbá az árfolyamlépések. S végül, de nem utolsósorban fennáll annak a veszélye, hogy a világgazdasági növekedéshez jelentős mértékben hozzájáruló kínai gazdaság dinamikája jelentősen lefékeződik, ha a gazdaság visszafogására irányuló erőfeszítések nem lesznek eredményesek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!