Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vegyen horvát szigetet!

2004.06.28. 12:43
"Kis sziget a Sibenik szigetcsoportban, kavicsos tengerpart, pineafenyők, hárommillió dollár" - ez csak egy a húsz hasonló jellegű hirdetésből, mely az utóbbi hetekben elárasztotta a horvát ingatlanpiacot. Horvát ingatlanügynökök a "nemzeti ékszerek" kiárusítására készülnek - írja az AFP.
Horvát ingatlanügynökök szerint külföldi befektetők mindent megadnának azért, hogy magukénak tudhassanak egy szeletet az édenkertből. A turizmus az adriai országban azután indult hihetetlen fejlődésnek, miután vége lett az 1991-95 közötti jugoszláv háborúnak.

A kis szigetek iránti kereslet két éve indult be - állítja az AFP-nek Jasminka Biliskov ingatlanügynök. Addig a külföldi befektetők nem voltak biztosak abban, érdemes pénzt hozni az országba.

Az ingatlanárak meredeken emelkedtek Horvátország 1800 kilométeres partszakaszán, melyet Európa legfestőibb tengerpartjának tartanak. De a piac még mindig nem tért teljesen magához a háború okozta sokktól. Sokan azonban úgy tartják, hogy a kicsiny szigetek nagyon értékesek, hasonlóan a világ többi részén található hasonló helyeihez.

Külföldiek veszik

A szigeteket megvásárlók nyolcvan százaléka külföldi. A lista élén a britek állnak, őket a magyarok, svédek, norvégok és németek követik.

Biliskov ügynöksége hét szigetet ajánl megvételre, és egyet, Szmokvica szigetét már siekrült értékesíteni. A 36 ezer négyzetméteres földdarab egészét pineafenyők fedik, ezeket egyébként tavaly telepítették a szigetre. Kétmillió dollárért kelt el.

Horvátországnak több mint 1100 kisebb-nagyobb szigete, zátonya van. A legtöbb kicsi és lakatlan, de vannak családi tulajdonban lévők is, melyet generációk örökölnek egymástól. Jelenleg húsz szigetet árulnak, öt-húsz eurót kérnek négyzetméterenként. Az AFP megjegyzi, hogy az öt eurósokat már mind eladták.

A horvát törvények tiltják új épületek építését ezekre a szigetekre, legfeljebb felújítható a már meglévő építmények. Az állam kilencven napig elővételi jogot is fenntart magának az eladásra kínált szigetek esetében. A befektetők most abban reménykednek, hogy a szabályozás meg fog változni, amikor Horvátország EU-tag lesz, és könnyebben juthatnak az ingatlanokhoz.