Edit
15 °C
29 °C

Jeges reakció a HP-Compaq házasságra

2001.09.05. 11:10
Enyhe kifejezés a "jeges" arra a fogadtatásra, amelyben a Hewlett-Packard - Compaq egyesülést részesítette az amerikai tőzsde: New Yorkban a HP papírjai 18,7 százalékkal, míg a Compaq-éi 10,3-del zuhantak. Az árfolyamok esése miatt az egész üzlet értéke 25-ről 20 milliárd dollárra olvadt. Mit gondol erről a világ?
Annak ellenére, hogy a világ számítástechnikai elemzői az eladások gyengülése idején számítottak az iparág konszolidációjára, vagyis arra, hogy a piaci szereplők egymással összeolvadva próbálnak jobb pozíciót szerezni, a Compaq felvásárlása általános meglepetést keltett.

Tétova óriások?

A gyilkos delfinek könnyen széttépik a hatalmas kékbálnát - fogalmazta meg egy víziemlős-kutatáson kívül tőzsdei elemezéssel is foglalkozó amerikai szakértő, hogy miért reagált ennyire rosszul a piac a hatalmas felvásárlás hírére. A befektetők attól tartanak, hogy mire az egyesült cég működése beindul, a felbátorodott riválisok piaci részesedést rabolnak maguknak - mondta ugyanezt kicsit más szavakkal a Reuters elemzése.

Kihasználhatják a kezdeti tétovázást

A South China Morning Post hongkongi lap kolumnistája ázsiai elemzők véleményét összefoglalva úgy látja, hogy bár hosszú távon sikerre vezethet a felvásárlás, rövid távon piacot veszíthet a két egyesülő it-cég. A HP-nak és a Compaq-nak ugyanis meg kell várnia a versenyhatóságok hozzájárulását a fúzióhoz, és össze kell hangolnia tevékenységét. Ez mindenképpen hónapokig tart majd, ami alatt az agresszív konkurencia teret nyerhet a rovásukra. Ilyen veszélyes konkurensnek tartják a szakértők több kisebb piaci szereplő mellett a Dell Computert.

Együtt lenyomnák a Dellt

Az idei második negyedévben a HP és a Compaq együtt 19 százalékkal részesedett a világ PC-eladásaiból, míg a Dell 13,4 százalékot hasított ki magának.

A nagy kaszálás elkerülhetelen

A megfigyelők kritikus kérdésnek tartják, hogy az egyesült cég vezetése - a társaság a Hewlett-Packard név alatt fog futni - képes lesz-e keményen végigvinni a 15 ezres leépítést a karcsúsítás után 135 ezer embert foglalkoztató leendő óriásnál. (Ezen a "közös" 15 ezren kívül a két cég már korábban úgy döntött, hogy összesen még 15 ezer alkalmazottat bocsát el.) "Van két nagy és alulteljesítő szervezet. A helyzet most bonyolódik azáltal, hogy e kettő egyesül" - vélekedett Craig Chodash, a J.W. Seligman & Co. alelnöke.

Sokan a Dellre tettek

A piac szerint kedvező helyzetbe kerülő Dell papírja a Nasdaq-on kedden 4,4 százalékkal megugrott. A HP közben arra számít, hogy a 2004-es üzleti év közepéig a felvásárlás révén 2,5 milliárd dollárt takaríthat meg, és 2003-ra legalább 20 százalékkal felnyomhatja nyereségét.

A legendás garázs

A felvásárlással véget ér a Compaq legendás sikersztorija, amelyet a Texas Instruments három mérnöke alapított meg 1982-ben, és amely a legfiatalabb cég volt, amely fel tudott kerülni a Fortune 500 legnagyobb társaságot soroló listájára. A HP-t, amelyet 1939-ben alapítottak oszcilloszkópok gyártására, az "eredeti" Szilícium-völgyi cégnek tartják, ezért az a Palo Altó-i garázs, ahol a nagy aktus történt, valóságos kegyhely.