Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Időjárástőzsde Albionban

2001.06.18. 14:23
Nagy-Britanniában az állami időjáráskutató-intézet és egy biztosítási cég közös vállalkozásának köszönhetően a jövőben a vállalatok megvédhetik profitjukat az időjárás szeszélyes hatásaitól.
A felületes szemlélő hajlamos könnyedén átsiklani ama tény fölött, hogy hideg nyarakon kevesebb fagylaltot nyalogatnak el a torkukat féltő, vacogó emberek, a jégkrém- és fagylaltbizniszben utazók számára viszont kisebb fajta apokalipszis. Nagy-Britanniában azonban megszületett a megoldás: az időjárástőzsde.

Nincs több szűk esztendő

Fogadjon az időjárásra!
Az állami tulajdonban lévő időjáráskutató-intézet, a Met Office és a beszédes nevű Umbrella (Esernyő) Brokers biztosítási ügynökség Weatherexchange.com néven közös vállalkozást indít, számolt be a BBC. (A Weatherexchange természetesen nem igazi tőzsde, mivel képtelenség lenne mindenkinek megfelelő szabványos termékeket kialakítani, de a határidős és opciós piacokhoz hasonlóan lehetővé teszi majd, hogy a vállalatok védekezzenek a kockázatok ellen.) A Met Office szóvivője szerint a brit vállalatok mintegy 70 százalékának eredményét befolyásolja a szeszélyes időjárás, de némi pedagógiai munkára azért szükség lesz, hogy rávegyék őket kockázataik fedezésére.

A hagyományos biztosításoktól eltérően a származékos időjáráspiacon a vállalatok és a magánszemélyek egészen szofisztikált pozíciókat vehetnek fel, például akár arra is fogadhatnak, hogy egy adott napon hány milliméter eső esik majd.

Ha nem szomjas a vendég, fizet a biztosító

Bár talán a priori igazságnak is lehetne nevezni, hogy Nagy-Britanniában több szó esik az időjárásról, mint az Egyesült Államokban, az egykori lázadó gyarmaton - 9 milliárd dolláros éves forgalmával - jóval fejlettebb a származékos időjáráspiac.

Európában még csak az úttörők jelentek meg a színen. A londoni Corney & Barrow borozólánc például tavaly nyáron ütött nyélbe egy üzletet a Speedwell Weather Derivatives nevű biztosítási céggel, melynek értelmében nyaranta minden csütörtökön és pénteken bizonyos összeget kap, ha a hőmérő higanyszála nem emelkedik 24 Celsius fok fölé.