Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A visegrádiak között magas a magyar infláció

2006.02.20. 07:23
Szlovákiában és Csehországban erősödött az infláció januárban, Lengyelországban viszont továbbra is uniós mélyponton van.
Szlovákiában januárban két éve a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az élelmiszerek drágulása és a hatósági energiaárak emelkedése miatt. Az éves infláció így 4,1 százalékra gyorsult a decemberi 3,7 százalékról. Elemzői várakozások szerint a jegybank ezek után legalább 25 bázisponttal megemeli az egy éve 3 százalékon álló irányadó kamatot február 28-i ülésén.

Az árakban csak az áfaemelés látszik

Szlovákiában 2004 januárjától 19 százalékon egységesítették a korábban kétkulcsos, 14 és 20 százalékos áfát, ami jelentős drágulást hozott az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások széles köre, így az élelmiszerek, a földgáz, a villamos energia, a fűtőolaj és a szén esetében. A hatósági árak is emelkedtek, összességében a földgáz 31, a víz 41, a villany 9 százalékkal drágult. A nagy üzletláncok ugyanakkor az év első napjaiban többnyire lenyelték az áremelkedés következményeit. A korábban 20 százalékos áfával terhelt áruk, például a háztartási elektronika, a papír, a lábbeli, az alkohol, a dohány, a benzin esetében az áfa mérséklése gyakorlatilag sehol sem eredményezett árcsökkenést.

Nem lehet kamatvágás Prágában

Csehországban a decemberi 2,2-ről januárban 2,9 százalékra erősödött az éves infláció, miután havi szinten 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, főként a lakhatási költségek és részben a hatósági áras energiahordozók drágulása miatt. Elemzők úgy vélik, a várakozásokat mintegy 0,3 százalékponttal meghaladó tizenkét havi érték túl magas ahhoz, hogy monetáris enyhítésre lehessen számítani a jegybank kormányzótanácsának következő, február 23-i ülésén. A tanács legutóbb tavaly októberben nyúlt az alapkamathoz, akkor 25 bázisponttal 2 százalékra emelte.

Lengyelország továbbra is inflációrekorder

Uniós átlag
Az eurózónában előzetes adatok szerint januárban 2,4 százalékos volt az év/éves infláció, ez a legmagasabb szint 2005 szeptembere óta. Ezzel már nyolcadik hónapja nagyobb a pénzromlás üteme az Európai Központi Bank (ECB) által kívánatosnak tartott "kevéssel 2 százalék alatti" szintnél. Az ECB kormányzótanácsa február elejei ülésén nem változtatott a 2,25 százalékos irányadó kamaton, márciusra azonban már emelést vár a piac.

Lengyelországban januárban 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, de az éves mutató - akárcsak decemberben - 0,7 százalék volt, noha az elemzők 0,9 százalékra számítottak; ezzel továbbra is a lengyeleknél a legalacsonyabb az infláció az EU-n belül. A kedvező adat főként annak köszönhető, hogy az élelmiszerek és nem alkoholos üdítők ára éves szinten 0,8 százalékkal csökkent és januárban estek az üzemanyagárak. Az adatok nyomán a varsói pénzügyminisztérium lejjebb szállította az első negyedévre vonatkozó inflációs előrejelzését: eszerint februárban és márciusban 0,8 százalékos éves áremelkedést várnak (a korábbi prognózis 0,9, illetve 1,0 százalék volt). Az elemzők arra számítanak, hogy a jegybank monetáris politikai tanácsa, amely januárban 25 bázisponttal, 4,25 százalékra mérsékelte a kamatot, hamarosan ismét enyhít, ha nem is feltétlenül a következő, február 27-28-i ülésén. E várakozásokat némileg lehűtötte Leszek Balcerowicz jegybankelnök tegnapi kijelentése, amely szerint a monetáris politika alakítása szempontjából nem a januári adatok, hanem a 2007-es kilátások a meghatározóak. A bank február elsején közzétett előrejelzése szerint idén 1,5 százalék alatt marad az éves infláció és csak 2008 elején éri el a kijelölt célsáv 2,5 százalékos középértékét.