Piroska
-2 °C
5 °C

Sikeres az Apple online zeneboltja

2003.05.15. 12:34
Az Apple Computer online zeneboltjából tizenhat nap alatt több mint kétmillió számot töltöttek le a felhasználók. A kétszázezer felvételhez darabonként 99 centért lehet hozzájutni.
A számok felénél a teljes albumot letöltötték, így nem igazolódott az a félelem, hogy a felhasználók esetleg csak az ismert felvételekért hajlandóak fizetni, közölte a BBC. Az Apple sikere meglepte az iparág szakértőit, mivel a nagy kiadók eddigi hasonló próbálkozásai mind kudarcba fulladtak. Ugyanakkor úgy tűnik, a számok másolásvédelmét máris sikerült feltörni, és egyes számok már fizetés nélkül is elérhetők különböző fájlcserélők segítségével.

Öt százalék éri el

Az Apple szolgáltatását jelenleg a világ felhasználóinak mindössze öt százaléka tudja igénybe venni, hiszen a rendszer csak az amerikai Apple-tulajdonosok számára hozzáférhető. A tengeren túli, illetve a windowsos verzió az év második felében várható.

A tömeges másolás letiltva

A 99 centes díjért a számokat három Macintosh gépre és bármennyi iPodra (az Apple hordozható zenelejátszója) fel lehet másolni. A zenéket akárhányszor cédére lehet írni, de a tömeges másolást megakadályozandó egy adott válogatás csak tízszer írható ki változtatás nélkül.