Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Drága játékok gazdag gyerekeknek

2004.09.10. 14:51
Játékautó kisfiúknak, kincseket rejtő ékszeres doboz kislányoknak - minden gyerek ezekre vágyik. A gazdag szülők csemetéi is autókkal és nyakláncokkal játszanak, a különbség annyi, hogy az ő autójuk és nyakékük annyiba kerül, mint a papáé vagy a mamáé.
A luxusjátékokat kínáló áruházak egymást licitálják felül drágábbnál-drágább játékokkal. Egyesek óriási, többemeletes üzletekben kínálják a játékcsodákat, másoknál exkluzív katalógusokból lehet rendelni.

A FAO milliomos csemetéknek kínál exkluzív játékokat, exkluzív katalógusokból. Kim Richmond, a FAO Schwarz alelnöke a New York Timesnak termékeik egyediségét emelte ki, hozzátéve, hogy azokat nem a széles tömegeknek gyártják.

Játékautót vagy igazit?

Tekintse meg képeinket!
Az idei kínálat egyik slágere valószínűleg az ébenfekete színű, nyitott sport Merceses tizenötezer dollárért, vagyis több mint hárommillió forintért. A konkurens cég, a Hammacher Schlemmer harmincezer dollárért (6,2 millió forint) kínál minidzsippet, és további húszezerért (4,1 millió forint) hozzávaló lakókocsit. A reklám szerint a benzinnel működő dzsipp azért jó, hogy megadja a gyereknek a vezetés örömének első élményét. A játékautót nyolc éves kortól ajánlják.

Ugyanennek az áruháznak a "játékmotorjával" a gyerekek 35 mérföldes óránkénti sebességgel száguldozhatnak a hátsóudvarban. A teljesség kedvéért hozzátesszük, hogy ezeket a motorokat 16 éven felüli gyerekeknek ajánlják, és szigorúan felnőtt felügyelete mellett használhatók.

Az első gyémántok

De hogy a lányok se érezzék magukat kirekesztve az exluzív játékokból, a milliomos szülők megvehetik lányuk első (játék) gyémántnyakékét 950 dollárért (195 ezer forint). A Mattel, a világhírű Barbie forgalmazója húszezer forintnál kezdődő Barbie-házakat és -kastélyokat, illetve hatvanezer forintos babaautókat is ajánl.

A legdrágább játék, amit találtunk, a "La Petite Maison", vagyis az álmok játékháza. A csoda ára a berendezéstől függ, de a legolcsóbb változat is 30 ezer dollárba (6,2 millió forint) kerül.

Saját vattacukor

A felsorolásból nem maradhatnak ki a játékkonzolok sem. Egy teljes játéktermet is be lehet rendezni a rezidencián. Ehhez az Arcadia fantázianevű álló konzol harmincféle játékkal 760 ezer forint, a vásárokon is előforduló minikosárlabda 82 ezer forint, és focit vagy gördeszkázást szimuláló valóság-szimulátor szemüveg 14 ezer forint.

Klikk a képre!
Persze a gyerek saját rágóautomatát is kaphat, a lányoknak piros, a fiúknak autós jár. Az automaták 512 ezer forintba kerülnek, de ezen felül meg kell venni a 3500 darab rágót is. Saját vattacukorkészítő-gépet is vehetünk a gyereknek 1600 dollárért (327 ezer forint). (Ennyi pénzből több mint ezer adag vattacukrot lehet venni frekventáltabb helyeken.)

Persze az egyik legnépszerűbb játék, a Lego sem marad ki az ajánlatokból, de ez sem a hagyományos repülős vagy kalózos. A szlogen szerint, ha apuka nem tudja elvinni a gyereket a kosármeccsre, elhozhatja életnagyságban a játékosokat, Legóból kirakva. Mindez 15 ezer dollárjába (hárommillió forint) kerül az elfoglalt szülőnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!