Auguszta
-4 °C
2 °C

Kalifornia a világ ötödik gazdasága

2001.06.18. 09:59
A Los Angeles-i Economic Development Corporation (EDC) legújabb felmérése szerint Kalifornia 1,33 billió dolláros GDP-jével megelőzte az 1,281 billiós Franciaországot, és átvette tőle az ötödik helyet a világ gazdaságainak ranglistáján - közölte a New York Times. Kalifornia ezzel az eredménnyel már nincs messze a negyedik helyezett, 1,41 billiós Nagy-Britanniától sem.
Az EDC tanulmánya szerint a helycseréhez hozzájárult a bizonytalan euró és az erősödő dollár is. Az EDC az OECD adatait használta, de figyelembe vette a kaliforniai foglalkoztatottsági és jövedelmi adatokat is. A szervezet szerint első helyen az Egyesült Államok, második helyen Japán, a harmadikon Németország áll. Az EDC elismeri, hogy más valutaárfolyamok, illetve más adatok alkalmazásával az eredmény is változhat.

Goromba francia telefonok

Jack Kyser, az EDC vezetője szerint tanulmányuk közzététele után goromba telefonokat kaptak Franciaországból, de ez nem lepte meg őket, mert Dél-Koreában is többen szívükre vették, mikor annak idején Kaliforniát az ázsiai ország elé sorolták. "Az erős dollárnak sokat köszönhetünk, de nem szabad elfelejteni, hogy Kaliforniában például 527 ezer új munkahely létesült tavaly" - mondta Kyser.

A Világ Leghumortalanabb Attaséja

Yo-Jung Chen, Franciaország kaliforniai kereskedelmi attaséja diplomatikusan nyilatkozott: "Tudjuk, hogy Kaliforniának erős a gazdasága, és régóta tudjuk azt is, hogy az állam a hatodik vagy a hetedik a rangsorban. Most ők az ötödikek, és mivel Kalifornia fontos kereskedelmi partnere Franciaországnak, gratulálunk nekik. Európa és Franciaország gazdasága továbbra is erős, és a mostani eredmény valószínűleg elsősorban a valutaárfolyamoknak köszönhető". "Egyébként is, a legjobb bort továbbra is nálunk készítik" - tette hozzá az attasé epésen.