Géza
-12 °C
-4 °C

Mégsem lesz kamatemelés?

2006.11.17. 13:18
Lehet, hogy nem is lesz kamatemelés hétfőn: efelé mozdult el a londoni elemzők várakozása az MNB monetáris testületének ülése előtt, elsősorban a forint ereje és Járai Zsigmond előző napi nyilatkozata miatt. A még emelést jósolók zöme is úgy tartja, hogy ha lesz is szigorítás, az az utolsó lesz ebben a ciklusban. A kamat most kereken 8 százalékos.

Az MTI által pénteken kérdezett nagy londoni befektetési házak többsége most már legalább feles, egyik-másik még ennél is nagyobb eséllyel arra számít, hogy az MNB ezúttal nem mozdul. E vélemény kialakulásában az elemzők szerint szerepe volt Járai Zsigmond MNB-elnök előző napi nyilatkozatának: jóllehet a monetáris tanács továbbra is figyeli az inflációt, "nem a kamatemelés az egyetlen lehetőség", mondta Járai.

A Deutsche Bank londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci elemzője, Gillian Edgeworth pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy egyértelműen a kamatemelés elmaradását várja hétfőre, negyed százalékpontos emelésnek csak csekély valószínűséget ad.

A galambok kerekednek felül

A Crédit Suisse londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke, Olivier Desbarres 50-50 százalékra tette a negyed százalékpontos kamatemelés és a szinten tartás valószínűségének megoszlását. Hozzátette: ha az MNB hétfőn emel, szerinte az ebben a szigorítási ciklusban az utolsó kamatemelés lesz.

A BNP Paribas közép-európai elemzője, Michal Dybula az MTI-nek azt mondta: a forint ereje és a vártnál alacsonyabb szeptemberi bérnövekedési adatok nyomán valószínűleg a "galambok" kerekednek felül a monetáris testületben, és hétfőn nagyobb eséllyel nem lesz kamatemelés. Dybula 60 százalékra tette a kamatemelés elmaradásának valószínűségét, és 40 százalékos esélyt adott az újabb kamatszigorításnak. Szerinte viszont, ha hétfőn elmarad is az emelés, az bizonyára nem jelenti a ciklus végét, sőt az sem, ha az MNB mégis emelne.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport európai feltörekvő piaci stratégája, Jeff Gable az "emeléspártiak" közé tartozik: a ház továbbra is inkább negyed százalékpontos emelés valószínűsítése felé hajlik, 60:40 százalékos esélymegoszlással, de "valójában nagyon szorosak az esélyek", mondta az MTI-nek. Gable szerint, ha az MNB hétfőn emel, az jó eséllyel az utolsó szigorítás lesz a jelenlegi ciklusban.

Nem az egyetlen opció

A Dresdner Kleinwort londoni feltörekvő piaci elemzője, Jon Harrison a pénteken kiadott előrejelzésében felidézte, hogy a londoni konszenzus negyed százalékpontos emelés, és ezt a piac már teljesen be is árazta, azonban ő is megjegyezte, hogy az előző nap közzétett, a várakozásoknál sokkal alacsonyabb szeptemberi bérnövekedési adat "növeli a következő pénzügypolitikai lépéssel kapcsolatos bizonytalanságot". Ráadásul Járai Zsigmond is "azt mondta (előző nap), hogy nem a kamatemelés az egyetlen opció".

A DrK elemzője szerint a kormány takarékossági csomagja már kezd meglátszani az elkölthető jövedelmeken. Az adóterhek után megmaradó személyi jövedelmek szeptemberben 4 százalékkal nőttek éves összevetésben az augusztusi 10,8 százalék és az első félévi 8,1 százalékos átlag után, és a nettó keresetek növekedésének lassulása a következő hónapokban valószínűleg már megterheli a fogyasztást, áll Harrison előrejelzésében.

A londoni Dresdner-elemző szerint azonban a folytatódó, robusztus exportnövekedés és a háztartási jövedelmek meglehetősen erős eddigi idei emelkedése miatt a gazdasági növekedés csak fokozatosan fog lassulni rövid távon, miközben az infláció gyorsul. Mindent összevetve azonban, "a robusztus befektetői hangulat" azt eredményezheti, hogy az MNB valószínűleg szinten tarthatja az alapkamatot a jövő heti ülésén. Ezzel azonban azt kockáztatná, hogy a még mindig gyors bérnövekedés erősíti az inflációs várakozást, ezért a DrK elemzője szerint a magyar jegybanknak hétfőn mégiscsak emelnie kellene negyed százalékponttal.

Alapeseti forgatókönyv

Pénteken kiadott előrejelzésében a JP Morgan is megemlíti a szeptemberi bérnövekedés lassulását, a ház úgy véli azonban, hogy az erős júliusi és augusztusi bérkiáramlás zömmel az adóemelések miatt előrehozott prémiumkifizetésekből eredt. Összevetve az elmúlt egy hét adatait - lassuló GDP- és bérnövekedés, ugyanakkor "kissé csalódást keltő" infláció -, valamint a forint erősödését, növekszik annak az esélye, hogy az MNB hétfőn nem nyúl a kamathoz. A ház alapeseti forgatókönyve azonban továbbra is negyed százalékpontos kamatemelés, mivel nem valószínű, hogy az új negyedéves inflációs jelentésben a jegybank jelentősen javuló inflációs kilátásokról számolna be, áll a JP Morgan pénteki elemzésében.

A Goldman Sachs londoni befektetési részlegének pénteken kiadott elemzése szerint az előző napi Járai-nyilatkozat "valamelyest lefelé ható kockázattal terhelte" a cég negyed százalékpontos hétfői kamatemelésről szóló előrejelzését, mivel az MNB elnöke "általában viszonylag héja" nyilatkozatokat tesz.

A GS ezzel együtt kitart a hétfői emelésről szóló várakozása mellett, azzal kiegészítéssel azonban, hogy az a jelenlegi ciklus utolsó szigorítása lesz. A ház megjegyzi ugyanakkor, hogy látja bizonyos kockázatát a további emeléseknek azon aggodalmak miatt, hogy az inflációs várakozások esetleg erősödnek. A Goldman Sachs 8 százalék körül várja az infláció tetőzését 2007 első negyedében, utána azonban szerinte a hiánycsökkentő intézkedések "zsugorító" hatása meg fogja haladni a csomag árfelhajtó hatásait.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft