Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kínai játékok a dán fenyőfák alatt

2005.12.27. 08:18
Ha játékokat vagy karácsonyfaégőt vásárolunk, szinte biztosan kínai árukkal térünk haza; a pezsgők piacán azonban már Franciaország, a fenyőfákén pedig Dánia az egyeduralkodó.

Karácsony előtt az Eurostat a jellegzetes karácsonyi termékek importjáról és exportjáról készített összesítést a statisztika kedvelőinek. Az adatokból kiderül, hogy az Európai Unió még mindig nettó játékimportőr: 1999 és 2004 között a játékimport 4 milliárd euróról 4,8 milliárd euróra, az export 100 millió euróval 700 millió euróra bővült.

A legnagyobb, már-már kizárólagos játékszállító Kína, amelynek a teljes importból való részesedése a szóban forgó öt év alatt 5 százalékkal, 81 százalékra nőtt. A második Svájc 4 százalékkal, majd Hongkong, Tajvan és az Egyesült Államok következik. A teljes játékimport csaknem fele a brit és a német gyerekeket boldogítja. A karácsonyfadíszek, műfenyők és karácsonyfaégők fő szállítója szintén Kína. A díszek és műfák 600 millió eurós importjából 2004-ben 87 százalékot, a karácsonyfaizzókéból pedig 97 százalékos hányadot hasított ki magának. A legnagyobb importőr mindhárom kategóriában Nagy-Britannia, mögötte Németország és Olaszország következik.

Habzóborokból nem szorulunk behozatalra: az unió tavaly 970 millió euró értékben exportált habzóbort, ennek több mint háromnegyedét Franciaország adta, mellette csupán az olasz és a spanyol termékek pezseghettek. Az EU-n belül szintén Franciaország a legnagyobb szállító (a teljes, 1,12 milliárd eurós forgalom 73 százalékával), a második és a harmadik Spanyolország és Olaszország.

A karácsonyfák kereskedelme nagyrészt az EU-n belül zajlik. A legtöbb fenyőfát (közel 26 millió euró értékben) tavaly Németországba szállították a többi tagállamból, a britek ebben a kategóriában csak másodikok (9 millió euró), míg Franciaország a harmadik (8 millió euró). A legnagyobb EU-n belüli fenyőfaexportőr Dánia (44 millió euró értékben), a második számú szállító Belgium (5 millió euró).